Kültür-SanatManşet

BİFED 2023 için başvurular başladı

0

10. Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali (BIFED) belgesel başvurularını kabul etmeye başladı. Festival, 11-15 Ekim 2023 tarihleri arasında Bozcaada’da gerçekleşecek.

Bu yıl 11-15 Ekim 2023 tarihleri arasında gerçekleşecek olan festivalde belgesellerin son başvuru tarihi: 1 Mayıs.

Yönetmenliğini Petra Holzer’in, koordinatörlüğünü Ethem Özgüven’in üstlendiği festivale bu sene de yönetmenler filmlerini ücretsiz gönderebilecek.
BIFED 2023, dünyanın dört bir yanında süren adalet arayışlarından, iklim mücadelelerine, halkların direniş öykülerinden, yüzlerce bölgede kapana kısılmış mültecilere kadar geniş temalardaki belgeselleri bekliyor.

Başvuru ve detaylar için www.bifed.org sitesini ziyaret edebilirsiniz. BİFED belgesel başvurularını şu çağrıyla duyurdu:

“Depremi büyük felaket haline getiren şey ‘hazırlıksız olmak’ İzmit depreminden sonra bu depreme hazırlıksız idik. Bu depremden sonra İstanbul ve diğer depremlere hazırlıksızız. Şu an İstanbul’da dokuz bin bina her an yıkılabilir. Bir buçuk milyon bina da herhangi bir mühendislik hizmeti almamış. Sivil toplumu aşan bu karanlık gelecek tablosunu yine sivil toplumla ve dayanışmayla çözmek zorundayız. Bu korkunç tablonun ardında çok ince bir terminoloji var: İmar barışı. Burada ne imardan ne de barıştan söz edebiliriz. Ortaya çıkan şey bunun tam zıddı olabilir. Enkaz savaşı.

Felaketleri sıraya koyduğumuz bir on yıldayız. Rusya’nın Ukraynalı ve Rus gençlerin, sivillerin, çocukların ve ekosistemin yaşamı, sağlığı ve oluşturulan tüm kültür üzerinden batıyla savaşı sürüyor. Buna bağlı küresel açlığı, kuraklık ve aşırı iklim olayları arttırıyor. Ülkemizde kuraklık ürkütücü boyutlarda ve hala ülkenin her yerinde çok uluslu şirketler yer altı sularını, ormanları aslında ekosistemi yok etmek çabasında. Hayat pahalılığının, yoksulluğun ve kirlenmenin önünde çok verimli alanlar var ve bizler bunun yalnızca dayanışmayla durdurabiliriz.

Bu sene heyecanla 10’uncu yılına hazırlanan festivalde bugüne değil 500’ü aşkın belgesel izleyicisi ile buluşurken, yüzlerce yönetmen izleyicilerin sorularına yanıt vermek için adadaydı. Koronavirüs salgını sebebiyle 2020 ve 2021 yıllarında çevrimiçi gerçekleşen festival diğer yıllar yüz yüze ilgilisiyle buluştu ve Salhane ile Bozcaada Halk Eğitim Merkezi’ndeki gösterimlerde binlerce misafiri ağırladı. Birçok atölye, etkinlik ve söyleşi de yine festival kapsamında gerçekleştirilmişti.”

‘İnsana ve mavi güzel gezegene dair belgeselleriniz şimdi daha acil’

BIFED, 10. senesinde de dünyanın birçok farklı kültürlerinden, uzak coğrafyalarından barışı ve umudu tazeleyen belgesellere kapısını açmayı hedefliyor. Festival ekibinin mesajı ise şöyle:

“Dünyanın farklı köşelerinde gelişip güçlenen tek şey savaş. Daha yaşanabilir bir dünya için yapılan tüm planlar ve dayanışma idealleri ya ertelendi ya unutuldu. Tohum çeşitliliği, iklim adaleti, barış bir başka bahara kalmış görünüyor. İnsana ve mavi güzel gezegene dair belgeselleriniz şimdi daha acil. Gezegenin kaynakları ve paranın dağılımındaki adaletsizliği, eko kırımı, güvensiz çalışma koşullarını görünür kılan çalışmalarınız koyu karanlığı aydınlatacak. Dokuz yıldır festivalimizin ana öğesi sizlerin üretimleriyle ortaya çıktı. Bu sene de eserlerinizi bekliyoruz.”

You may also like

Comments

Comments are closed.