Kültür-Sanat

Bienal’e “Karşı sanat” etkinlikleri

0

12. İstanbul Bienali’yle birlikte İstanbul’da düzenlenen sanat etkinliklerinin bir kısmı bienale alternatif sağlarken bir kısmı da bienal karşıtı.

Kamusal Sanat Laboratuvarı

Kamusal Sanat Laboratuvarı, bienalin ana sponsoru Koç Holding’in kurucusu Vehbi Koç’un 12 Eylül darbesine verdiği desteği yazdığı bir mektubu bienal açılışında dağıtarak “karşı etkinlik” düzenledi.

Koç Holding’in kurucusu Vehbi Koç‘un 3 Ekim 1980’de, Kenan Evren‘e yazdığı mektubu bienalin tanıtım kartlarına basan Kamusal Sanat Laboratuvarı, ziyaretçilerin “kazı-kazan” yöntemiyle mektubu okumasını sağladı.

Bienal açılışına giden 15 kişilik ekip, kartları ziyaretçilere dağıttı. Bienal kartlarının üzerindeki parlak zemin kazındığında, altından Koç’un mektubu çıkıyor. 12. İstanbul Bienali’nin “İsimsiz” şeklindeki temasına gönderme yaparak adı “İsimsiz mektup“.

Koç’un Evren’e yazdığı mektup şöyle:

“Emrinize amadeyim”

Sayın Kenan Evren,

Yakalanan anarşistlerin ve suçluların mahkemeleri uzatılmamalı ve cezaları süratle verilmelidir. Polis teşkilatı teçhiz edecek ve onu kuvvetlendirecek imkânlar genişletilmeli, gerekli kanunlar bir an önce çıkarılmalıdır.

İşçi-işveren ilişkilerini düzenleyecek olan kanunlar asgari hata ile çıkarılmalıdır. Bazı sendikaların Türk Devleti’ni ve ekonomisini yıkmak için bugüne kadar yaptıkları aşırı hareketler, göz önünde bulundurulmalıdır.

DİSK’in kapatılmış olmasından dolayı bir kısım işçiler sendikal münasebetler yönünden bekleyiş içindedirler. Militan sendikacılar bu işçileri tahrik etmek ve faaliyeti devam eden sendikaların yönetim kadrolarına sızarak davalarını devam ettirmek niyetindedirler. Bu durum bilinerek hazırlanacak kanunlarda gerekli tedbirler alınmalıdır.

Komünist Parti’nin, solcu örgütlerin, Kürtlerin, Ermenilerin, birtakım politikacıların kötü niyetli teşebbüslerini devam ettirecekleri muhakkaktır, bunlara karşı uyanık olunmalı ve teşebbüsleri mutlaka engellenmelidir. Zatıalilerine ve arkadaşlarınıza muvaffakiyetler temenni ediyorum. Emrinize amadeyim.”

 

Kamusal Sanat Laboratuvarı, “Bir dize şiiri, bir paragraf romanı, bir muhalif resmi, cezaevlerinde işkencelerle sanatçıların burunlarından fitil fitil getiren bir güç hangi sanata destek çıkar? Devletin savunma ihalelerini alan bir firma neden biz sanatçılara sponsor olur?” diye soruyor.

Kamusal Sanat Laboratuvarı’ndan Niyazi Selçuk, bianet’e yaptığı açıklamada, “bienalin kendisine karşı olmadıklarını, bilakis önem verdiklerini ancak darbeye destek veren birinin şirketinin sanat etkinliğine sponsor olmasını istemediklerini” söylüyor.

Uluslararası İstanbul Bienali 2007’den beri Koç Holding’in sponsorluğunda gerçekleştiriliyor. Holding, önümüzdeki 15 yıl boyunca da ana sponsor olacak.

 

Diyarbakır Hapishanesi ne yana düşer” sergisi

(tıklayınız)


78’liler Girişimi’
nin ön ayak olduğu   Diyarbakır Cezavi Gerceğini Araştırma ve Adalet Komisyonu‘nun Diyarbakır 5 Nolu Askeri Cezaevi’nde kalan siyasi mahkumlarla  yaptığı  görüşmelerin toplumla paylaşılma süreci Karşı Sanat’ın  girişimiyle  Diyarbakır Hapishanesi ne yana düşer?” sergisiyle bir başka boyutta zenginleşerek sürüyor.

Sergide, fotoğraf, resim, performans, heykel, edebiyat, grafik ve video art alanında 122 sanatçının 122 çalışması yer alacak. Sergide yer alan çalışmaları, daha geniş bir kitleye ulaştırmak için, iki  farklı mekana böldük. 17 Ekim tarihine kadar devam edecek sergi Karşı Sanat Çalışmaları Galerisi ve  Evrensel Sanat Kültür Merkezi’nde gezilebilecek

 

 

SERGİYE KATILAN SANATÇILAR

Sergi Görseli

Adil Okay
Ali Ziya Çamur
Altan Çelem
Anti – Pop
Arzu Kılıçdoğan
Aslan Cem  Şahin
Ayca Telgeren
Barış Eviz
Başak Bugay
Beyza  Boynudelik
Burhan  Yıldırım
Burhan Kum
Bülent Demirbağ
Caner  Karakaş
Cem Arslan
Cihat  Aral
Ciler Belen
Çağla Cömert
Dilan Gümüş
Dilara Hançer Sebah
Dürnaz Akşit
Ebru Dede
Eggi Jus
Elif İpek
Ercan Vural
Erdal Arslan
Erdinç  Gümüş
Erdinç Ünlü
Erim  Bayrı
Eşber Karayalçın
Eşref Yıldırım
Evrensel Ürüm
Fatih  Tan
Fulya Çetin
Füruzan  Şimşek
Gül  Bolulu
Gülcan  Kartal
Günay  Demir
Halil Yavuz Ertürk
Hazal Hüngül
Hülya Bakkal
İbrahim  Çiftçioğlu
içmihrak
İnci Furni
İsmail Agan
Ingrid Frauenberger
Juan Botella
Kader Genç
Kainat Güzeli
Kamil  Fırat
Kamusal Sanat Laboratuvarı
Komet
Lütfiye  Bozdağ
Maria Sezer
Mehmet Ali  Boran
Mehmet Ceper
Mehmet Latif Sağlam
Memed Erdener
metin üstündağ
Murat  Germen
Murat Olcay
Mustafa  Horasan
Müjgan Arpat
Necdet Kutlucan
Necla Sağlam
Nurettin  Erkan
Nurseren Tor
Okay Özkan
Olgu Ülkenciler
Oya Papatya  Erkalan
Özcan  Yaman
Özgür  Erkok
Özgür  Ertürk
Özgür  Korkmazgil
Özgür  Vural
Rahşan Yorozlu
Rauf  Kösemen
Rafet Arslan
Rüzgar Özer
Saadet Sorgunlu
Saeid Esmaelli
Sebahattin  Tuncer
Serpil  Odabaşı
Sertap Yeğin
Seyfettin Aslan
Sezai  Özdemir
Sezer Cihaner
Şafak Taner
Şahin Çetin
Şakir Sağlam
Turgut  Yüksel
Umut Germeç
Vahid Akça
Yasemin Erengezgin
Yavuz Tanyeli
Yeşim Ağaoğlu
Yeşim Şahin
Zenep  Özdemir
Zeynep  Serdar
Zülfikar Tak

 

GRUP GÖÇEBE

Arzu Çorbacı
Çetin Pireci
Deniz Pireci
Müjgan Atukalp
Serdar Çongar
Serhan Atukalp)

 

SERGİ MEKANLARI
1. Bilgi Üniversitesi Sempozyum Alanı
2. Cigerxun Kültür Merkezi (Diyarbakır)
3. Karşı Sanat Çalışmaları
4. Evrensel Kültür Merkezi
5. Tüyap Kitap-Sanat Fuarı

bianet – Yeşil Gazete

You may also like

Comments

Comments are closed.