DünyaManşet

Biden Putin görüşmesi başladı: Gündem yüklü ama önemli bir anlaşma beklenmiyor

0

ABD Başkanı Joe Biden, 20 Ocak’ta göreve başladıktan sonra Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin‘le ilk kez bugün Cenevre‘de bir araya geldi. Geniş güvenlik önlemleri alınan Cenevre’de Gölü kıyısındaki Villa La Grange Oteli’ne gelen iki lider Zirve öncesi kameralar önünde el sıkıştı.

İki ülke arasında siber saldırılar, ABD seçimine Rus müdahalesi, nükleer silahların kontrolü anlaşmasından Rusya’nın çekilmesi ve en önemlisi de Rusya’nın Ukrayna‘nın bazı bölgelerini ilhak etmesi gibi konularda yaşanan gerilim sürerken gerçekleştirilen görüşmeden büyük bir anlaşma veya uzlaşma çıkması beklenmiyor.

Görüşmenin en önemli gündem maddelerinden biri de hafta başında Brüksel’de yapılan NATO Zirvesinde, örgütü katılması gündeme gelen eski Sovyet ülkesi Ukrayna olacak. Ukrayna’nın NATO üyeliğinin gündeme gelmesi, Moskova’da tepkiyle karşılanıyor.

Biden-Putin görüşmesine iki liderin dışında  Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken de katılacak. Daha sonra ise çoğunlukla danışmanlardan oluşan heyetler de görüşmelere katılacak.

‘Zirve tarihi olmayabilir’

Putin’den önce Cenevre’ye giden Rus ekipte yer alan Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Rus devlet televizyonu Rossiya 1 TV’ye yaptığı açıklamada, iki lider arasındaki görüşmenin “çok zorlu” olacağını söyledi. Zirvenin “tarihi olmayabileceğini” belirten Peskov, Putin’in “sorunları açıkça ve yapıcı bir şekilde dile getireceğini ve çözüm bulmaya çalışacağını” ifade etti.

Biden’ın seyahati sırasında sırasında Air Force 1 uçağında gazetecilere konuşan üst düzey bir Amerikalı yetkili de “Bu görüşmede çok büyük dönüm noktası yaratacak bir gelişme olmasını beklemiyoruz” dedi.

Görüşme dört-beş saat sürecek

Görüşmenin dört ya da beş saat sürmesi planlanıyor.

Rusya’nın 2014’te Kırım’ı ilhak etmesi, ikili ilişkilerde kırılma noktalarından biri olmuştu. 2015’te Rusya’nın ABD’nin desteklediği muhaliflere karşı Şam yönetimine destek olmak için Suriye’ye müdahalesi ve 2016’da Donald Trump’ın kazandığı seçimlere Rusya’nın müdahale ettiğine dair iddialar, gerilimin büyümesine yol açtı.

Mart ayında Biden’ın yaptığı bir konuşmada Putin’e “katil” demesi üzerine Rusya, Washington’daki büyükelçisini geri çağırmıştı. ABD de Moskova büyükelçisini Nisan ayında ülkeye geri çağırdı. Şu an iki ülkenin büyükelçisi de yok.

Nisan ayında Biden,  Rusya’ya yönelik yeni yaptırım kararı aldığını da açıkladı. Yaptırımlar hem Rus hükümetinin ABD bankalarıyla yaptığı işlemleri içeriyor hem de başkanlık seçimlerine müdahale ettikleri suçlamasıyla 32 kişiyi hedef alıyor. Rusya da karşı adım attı ve 10 ABD’li diplomat sınır dışı edildi.

Uzun sürmesi beklenen görüşmede liderlerin birlikte yemek yemesi planlanmıyor. Görüşme sonrası iki lider ayrı ayrı basın toplantısı düzenleyecek.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.