Beykoz’daki doğal sit alanında değişiklik: Yapılaşmanın önü açıldı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın Beykoz'da 'Zerzevatçı Mahallesi Etabı Doğal Sit Alanı’nda yaptığı değişikliklikle alanda yapılaşmanın önü açıldı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Beykoz, Zerzevatçı Mahallesi Etabı Doğal Sit Alanında değişikliğe gitti. Bakanlık tarafından dün aldığı kararla alanın bir kısmı ”sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı”na alınırken, bir kısmı ise ”nitelikli koruma alanı”na dönüştürüldü.

Duvar’dan Hazal Ocak’ın aktardığına göre; TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Başkanı Esin Köymen, bakanlığın kararını değerlendirerek ”Zerzevatçı mahallesi’nin tamamı orman alanıydı. 2B ilan edilerek orman dışına çıkarılan bölgelerde sit dereceleri de değiştirilerek (düşürülerek) yapılaşmanın önü açılıyor” dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın doğal sit alanları için koruma ve kullanım koşullarını yeniden düzenleme kararı tepki çekmişti. Bakanlık bu karar kapsamında Boğaziçi Üniversitesi ve yakın çevresine ilişkin sit değişikliğine de gitmişti. Ayrıca yine bu karar kapsamında doğal sit alanı olan Kaşık Adası ve Sedef Adası’nın bir bölümü ile Beşiktaş‘taki Yıldız Parkı da “Nitelikli Doğal Koruma Alanı” ve “Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı” olarak tescil edilmişti.

‘Beykoz Ormanları göz göre göre talan ediliyor’

Resmi Gazete’de 2019’da yayımlanan doğal sit alanları koruma ve kullanma koşulları ilke kararına göre “Nitelikli Doğal Koruma Alanı’’na iskele, balıkçı barınağı ve bekçi kulübesi yapılabiliyor. Yine aynı karara göre “Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı’’na ise doğal ve kültürel bakımdan uyumlu düşük yoğunlukta faaliyetler, turizm ve yerleşimlere izin verilebiliyor. Aynı zamanda bu alanlara koruma amaçlı imar planına uygun olması koşulu ile turizm tesisleri yapılabiliyor. Bakanlık kararında bölgedeki “Doğal Sit-Kesin Korunacak Hassas Alan” tesciline yönelik yürütülen idari sürecin devam ettiğini de ifade etti.

Türk Alman Üniversitesi, Nun okulları, kuzey -güney kirazlı özel orman alanlarında yapılan planların, millet bahçesi vs. uygulamalarla Beykoz Ormanları’nın göz göre göre talan edildiğini belirten Köymen ”İtirazlarımız ve davalarımız devam etmesine rağmen ısrarlı bir biçimde Beykoz Ormanları’nı yok edecek sit derece değişiklikleri ve imar planları ısrarlı bir biçimde bakanlık tarafından yapılmaya devam ediliyor” dedi.

Ne olmuştu?

Beykoz Belediyesi, Ocak başında Danıştay 6’ncı Dairesi’nin kararı ile imar planlarının iptali kesinleşen Gümüşsuyu ve İncirköy Mahalleleri için yeni imar planı hazırlamıştı.

Beykoz Belediyesi’nin söz konusu iki mahalle için 2015’te hazırladığı imar planlarını Şehir Plancıları Odası, askı süresi itiraz etmiş, itiraz dikkate alınmayınca da mahkemeye başvurmuştu. Oda, imar planlarının 1/100 bin ölçekli İstanbul Çevre Düzeni Planı‘na aykırı olduğu, öngörülen nüfus için yeterli donatı alanı yaratılmadığı, ayrıcalıklı imar hakları oluşturulduğu gerekçesiyle itiraz etmişti.

Bunun üzerine, İstanbul 4’ncü İdare Mahkemesi, Şehir Plancıları Odası’nın itirazına karşılık bilirkişi raporu hazırlatmıştı. Bilirkişi raporu doğrultusunda Beykoz Belediyesi’nin 2015 yılında hazırladığı imar planları 2018’de iptal edilmişti.

Bu kararın üzerine ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Beykoz Belediyesi önce İstanbul Bölge İdare Mahkemesi‘ne başvurmuş, buradan istedikleri sonucu alamayınca temyiz için Danıştay’a gitmişlerdi.

Akiş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş’nin de Bakanlık ve Belediye yanında müdahil olarak katıldığı davada, Danıştay 13 Haziran 2019’da, temyiz isteminin reddine oy birliği ile karar vermişti.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İstanbul’da trafik sıkışıklığı, ücretlendirilmesi ve toplumun desteği

Ekonomistler, çok uzun bir süreden beri dışsal maliyetlerin fiyatlandırma...

Otoban

Otoban yapılmaya başlanmasıyla birlikte şehrin küçük nüfusunu oluşturan otomobil sahipleri yayalara değil, yayalar onlara tabi kılınmaya başlandı.

Göç sonrası ‘yeniden çiçeklenenler’ İstanbul’da buluşuyor

Galata Postane'de düzenlenecek 'Rebloom: İstanbul'da Göç Sonrası Mekanlar ve Sanatsal karşılaşmalar' festivali, 5-7 Aralık tarihlerinde izleyicilerle buluşacak.

Gözaltına alınan gazetecilerden ikisi tutuklandı, 10 haberci ‘adli kontrol’ şartıyla serbest

Eskişehir merkezli operasyonlarda gözaltına alınan gazetecilerden Bilge Aksu ve Mehmet Uçar tutuklandı. Gözaltına alınan diğer haberciler adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Botsvana’da ölen 350 filin iklim kaynaklı su zehirlenmesine maruz kaldığı düşünülüyor

Uydu veri analizleri, 2020'deki kitlesel ölümlerin ardında yosun patlamalarının olabileceğini gösteriyor.

EN ÇOK OKUNANLAR