İklim KriziManşetTürkiye

Beykoz’da tırtıl istilası: İklim krizinin etkisi var

0

Beykoz’un Akbaba Mahallesi yaklaşık bir aydır tırtıl istilası yaşandığı kaydedildi.

Mahalle sakinlerinin iddiasına göre, meyve ve fındık ağaçları tırtıllar tarafından sarıldı. Ayrıca, tırtılların ağaçlardan sonra ekinlere, lahanalara da dadandığı belirtildi.

İlaç önerildi

DHA‘da yer alan habere göre, mahallenin muhtarı Yüksel Kılıç durumu Beykoz İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü‘ne bildirdi.

Müdürlüğün kendisine insan sağlığına zararlı olmayan ilaçları önerdiklerini ifade eden Kılıç, yaşadıklarını şöyle anlattı:

O ilaçlardan biz aldık, kullanmaya başladık. Bin lira ile bin 500 lira arası fiyatı olan bir ilaçlama makinesi aldık. İBB yani İstanbul Büyükşehir Belediyesi aracı bir bölgeye geldi, o bölgeyi de ben analiz ettim ilacın tesir edip etmediği konusunda. Fazla da tesir etmedi yani. Ben kendi ilacımı kendim yapayım diye yola çıktım”

‘Şu anda felaket gözüküyor’

Mahalle sakini Hüseyin Öztürk ise tüm ağaçları tırtıl sardığını şöyle anlattı:

Ağaçlara kurt sardı, kiraz ağacı, erik ağacı, fındık ağacı, hepsinde var şu anda. Bir ay falan oldu, felaket oldu yani, o zamana kadar olsa da gözükmüyordu, şu anda felaket gözüküyor. Evlere girmiyor ama evlerin çevresinde, erik ağaçlarında, her şeyde var, lahana da falan.”

İklim krizinin etkisi var

İstanbul Ziraat Odası Başkanı Murat Kapıkıran, ise tırtıl istilasının kısmen iklim krizinin etkisi sebebiyle görüldüğünü söyledi:

İklim değişikliğinin etkisiyle dünyada çeşitli bölgelerde bulunan çeşitli canlı türlerinin farklı bölgelerdeki uygun ekolojik şartlar nedeniyle uzun yıllar içerisinde göç ettiğini gözlemliyoruz. Özellikle fındık zararlısı olan Amerikan beyaz kelebeğinin Türkiye’ye gelişi. İstanbul’da ve Türkiye’nin birçok yerinde görülmeye başlanan bu tırtıl sorunu aslında kısmen iklim değişikliğinin etkisiyle, uygun hava koşullarının dar bir zaman aralığına sıkışmasıyla çok yaygın bir popülasyon görüldüğünü söyleyebiliriz.”

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.