ManşetEditörün SeçtikleriTürkiyeVideo

Beş yıllık zulüm: KHK’liler Türkiye’nin en büyük insan hakları sorunu haline geldi

0

Video-Haber:Ufuk Çeri

15 Temmuz 2016’daki darbe girişimi sonrası ilan edilen Olağanüstü Hâl’le birlikte (OHAL) Türkiye’nin gündemine Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) girdi. Darbe girişiminin ardından KHK ile 125 bin 678’i ihraç, 3 bin 213’ü rütbe alma, 270’i yurtdışı öğrencilikle ilişiği kesme, 2 bin 761 kurum ve kuruluş kapatma olmak üzere toplam 131 bin 922 tedbir işlemi gerçekleştirildi.

Kamudan ihraç edilenlerin başvurularını inceleyen OHAL Komisyonu’na 126 bin 300 başvuru yapıldı. Komisyon, bu başvuruların 112 bin 310’unu karara bağladı. 14 bin 320 başvurunun incelemesi ise devam ediyor. Komisyon, böylece üç yılda başvuruların yaklaşık yüzde 89’unu sonuçlandırmış oldu. Sonuçlanan başvurulardan 99 bin 140’ı reddedildi. 13 bin 170 başvuruda ise “kabul” kararı verilerek, başvurucuların kamu görevine iadesine sağladı.

55 bin öğretmen mesleğini yapamıyor

Darbe teşebbüsü sonrası Millî Eğitim Bakanlığı’nda görev yapan yaklaşık 35 bin öğretmen KHK’ler ile mesleğinden atıldı. Özel eğitim kurumlarında çalışan 20 bin öğretmenin de lisansı iptal edildi.  55 bin öğretmenin kamuda ve özel sektörde öğretmen olarak çalışması yasaklandı.

İstanbul’da bir devlet okulunda 11 yıldır sosyal bilgiler öğretmenliği yapan Yurdagül Şahin Şimşek de 7 Şubat 2017’de yayınlanan 686 sayılı KHK ile mesleğinden ihraç edildi.

Dosyası OHAL İnceleme Komisyonu’nda olduğu için neden ihraç edildiğini hala öğrenemeyen Şimşek, “İhraç edildiğimde yedi aylık hamileydim, Kızım şimdi dört yaşında. 4,5 yıldır suçumun ne olduğunu söylemeyen bir siyasi iktidar ile karşı karşıyayız. Yargısız infaz ile işlerimizden atıldık. 4,5 yıldır sistematik işkence altındayız. Çalışma hakkımızı, anayasal haklarımızı ve insan haklarımızı kullanamıyoruz” dedi.

Yeşil Gazete‘ye konuşan Kendisi de bir KHK’lı olan HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, “Şu anda KHK’lılar Türkiye’nin en büyük insan hakları sorunu haline gelmiştir” dedi. 

6 bin 81 akademisyen ihraç edildi

15 Temmuz sonrasında, “Barış Bildirisi”ni imzalayan 406 akademisyen dahil toplam 6 bin 81 akademisyen, mahkemede doğrulanmayan suçlamalara dayanılarak olağanüstü hal kararnameleri ile ihraç edildi.

14 Temmuz 2017 yılında yayınlanan 692 sayılı KHK ile ihraç edilen akademisyen Mehmet Şerif Aslan da bu akademisyenlerden sadece biri.  Arslan, yaşadıklarını Yeşil Gazete ’ye anlattı.

Dicle Üniversitesi’nde Çocuk Cerrahi biriminde çalışan Aslan, ihraç edilmesini arkadaşlarından öğrendiğini söyledi.

İhraç gerekçeleri arasında Elâzığ’da okurken cemaate ait evlerde kaldığı bulunan Aslan, “Elâzığ’da bir gece bile kalmışlığım yok. Eğitimimi Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’nde tamamladım. Dosyamı açıp baksalardı, görürlerdi. Ama dosyamıza bile bakmadan karar verilmiş” dedi.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.