Enerjiİklim KriziManşet

Berlin’de Güneş Yasası kabul edildi: Binalarda güneş panelleri zorunlu olacak

0
güneş yasası

Berlin Eyalet Senatosu tarafından 17 Haziran’da kabul edilen “Güneş Yasası” ile şehirdeki binaların çatılarında güneş enerjisi kurulumu yapılması zorunlu hale geldi.

Berlin Senatosu tarafından yapılan açıklamaya göre 1 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe girecek uygulama ile kullanılabilir alanı 50 metrekarenin üzerinde olan yeni binaların çatılarının güneşten elektrik üretimi için kullanılması zorunlu olacak.

Mevcut binalarda da büyük çaplı yenilemeler yapılabilmesi için güneş enerjisi kurulumunun projeye dahil edilmesi gerekecek.

Yeni binalarda brüt alanın yüzde 30’u

Güneş Yasası’na göre yeni binalarda brüt alanın yüzde 30’luk bölümünün, mevcut binalarda ise net alanın yüzde 30’luk bölümünün asgari olarak güneş enerjisi kurulumları için kullanılması gerekecek.

Kurulumların iki daireli apartmanlarda 3 kW, ikiden fazla daireli apartmanlarda 6 kW, konut dışı binalarda ise 6 kW’ın üstünde olması gerekmeyecek.

Güneş Yasası ile yeni binalarda brüt alanın yüzde 30’luk bölümünün güneş enerjisi kurulumu için kullanılması gerekecek.

Muafiyetler

Yeşil Ekonomi’nin aktardığı yasaya göre Anıt Koruma Yasası ile korunan, kurulum yapılmasının teknik olarak imkansız olduğu, çatıların kuzeye dönük olduğu, dış yüzeylerinde fotovoltaik sistem kurulumlarının bulunduğu ve Bina Enerji Yasası kapsamında termal güneş enerjisi sistemleri kurulumu olan binalar zorunluluktan muaf tutulacak.

Yapılacak yatırımlar Yenilenebilir Enerji Yasası kapsamında alım garantileri ile desteklenecek iken Berlin Yönetimi halihazırda güneş enerjisi yatırımlarına 15 bin 300 Euroya kadar destek sağlıyor.

530 bin çatıda 4,4 GW’lık potansiyel var

Fraunhofer ISE Berlin yönetiminin “Güneş Şehri” olma hedefi kapsamında 2019 yılında bir çalışma yapmıştı.

Çalışmanın sonuçlarına göre şehirdeki binaların çatılarında güneş enerjisi kurulumlarını zorunlu kılmak şehrin çatılarında halihazırda 100 MW düzeyinde olan kurulu gücün 4.400 MW’a ulaşmasını ve şehrin elektrik ihtiyacının yüzde 25 oranında güneş enerjisinden karşılanmasını sağlayabilir.

Şehirdeki yaklaşık olarak 530 bin civarında olan binalar üzerinde üç boyutlu modellemeler ile yapılan analize göre şehrin güneş enerjisi potansiyelinin yüzde 58’lik bölümü konut amaçlı kullanılan binalarda, yüzde 32’lik bölümü ticari binalarda, yüzde 9’luk bölümü ise kamu binalarında bulunuyor.

Mülkiyet açısından ise potansiyelin yüzde 41’lik bölümü bireylere, yüzde 48’lik bölümü şirketlere ve yüzde 8’lik bölümü de şehir yönetimine tahsis edilebilecek durumda.

 

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.