ManşetTürkiye

Berkin Elvan’ın anne ve babasına ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ davası

0

Gezi Parkı eylemleri sırasında polisin attığı gaz kapsülü nedeniyle, uzun süre yoğun bakımda kaldıktan sonra yaşamını yitiren Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan’la babası Sami Elvan’a Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret ettikleri iddiasıyla dava açıldı.

Diken‘den Canan Coşkun‘un haberine göre Elvan çiftinin, gaz kapsülünü atan polis F.D.’nin yargılandığı davanın 23 Eylül 2020 ve 29 Ocak 2021’de görülen duruşmalarından sonra yaptıkları açıklamalar sebebiyle ayrı ayrı dokuz yıl dört aya kadar hapisleri isteniyor.

Erdoğan, ‘Emri ben verdim’ demişti

Gezi Parkı eylemleri sırasında o dönem başbakan olan Erdoğan, “Herkes ‘Polise emri kim verdi’ diye soruyor. Açıklıyorum, emri ben verdim” demişti.

Erdoğan, Elvan’ı ölümünden üç gün  “Terör örgütlerinin içine aldığı, terör örgütlerinin içinde yüzü poşulu, eline sapan verilmiş, cebinde demir bilyelerle olan bir çocuk” diye tanımlamış, annesi Gülsüm Elvan’ı da miting alanında yuhalatmıştı. 

Gülsüm ve Sami Elvan, Erdoğan’ın bu açıklamaları nedeniyle 23 Eylül 2020 ve 29 Ocak 2021’deki duruşmaların sonrasında İstanbul adliyesinin önünde yaptıkları açıklamalarda oğullarının öldürülmesinde Erdoğan’ın sorumluluğunun bulunduğunu vurguladı, açıklamalarını eleştirdi.

Kağıthane Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Büro Amirliği’ne bağlı polislerin her iki duruşmanın sonrasında yapılan açıklamaları savcılığa bildirmesine üzerine Elvan çifti hakkında soruşturma başlatıldı.

‘2014’den beri adalet arıyoruz, sözlerimin arkasındayım’

Gülsüm Elvan, savcılıkta verdiği ifadede sözlerinin eleştiri olduğunu, kimseye hakaret etmediğini ifade etti. Sami Elvan da şunları söyledi:

“Biz 2014 yılında çocuğunu kaybetmiş ve o tarihten bu yana adalet arayan bir aileyiz. Adliyeye geldiğimizde bu adaleti bulamadığımız için eleştiri mahiyetinde söylemlerde bulunuyoruz. Bu sözlerimin arkasındayım. O dönemin başbakanı olan kişi çocuğumu terörist olarak nitelendirdi ve eşimi miting alanında yuhalattı. Ben kimseye hakaret etmedim. Gerçekleri dile getirdim ve eleştiride bulundum.”

İlk duruşma 20 Ocak’ta

Elvan çifti, takipsizlik kararı talep etse de Basın Suçları Soruşturma Bürosu savcısı Enes Kocakale, Elvan çiftiyle ilgili ‘cumhurbaşkanına hakaret’ suçlaması yönünden yeterli şüphe olduğunu iddia ederek iddianame düzenledi.

İddianame, İstanbul 43. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. İlk duruşma 20 Ocak 2022’de yapılacak.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.