TürkiyeManşet

Berat Albayrak istifa etti. Hükümet ve ana akım sessiz, muhalefet tepkili: Instagram’dan istifa mı olur?

0

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak‘ın Instagram hesabı üzerinden istifa ettiğine dair açıklama paylaşıldı. Açıklamada, “Yaklaşık beş yıldır sürdürdüğüm bakanlık görevime sağlık sorunlarım nedeniyle artık devam edememe kararı aldım” denildi.

Pazar akşam saatlerinde yapılan paylaşımın ardından Cumhurbaşkanlığı’ndan veya AKP’li bir yetkiliden konuya ilişkin resmi bir açıklama yapılmadı.

Hacklendi iddiası

Açıklamanın ardından Albayrak’ın resmi Twitter adresinin ise tamamen silinmesi akıllara hesabının hacklenmiş olma ihtimalini getirdi. Üstelik istifa metninde çok fazla imla hatası bulunması, Albayrak’ın daha önce gündeme gelmeyen bir sağlık sorunundan bahsetmesi, ve “at izinin it izine karıştığı”, “sonumuz hayrolsun” gibi ifadelere yer vermesi de bu ihtimali güçlendirdi.

Saatler süren belirsizliğin ardından yetkililer dolaylı yollar aracılığıyla istifa haberini teyit etmeye başladı.

Nagehan Alçı: Teyit ettim, doğru

Habertürk ekranlarında yayınlanan Açık ve Net programına konuk olan gazeteci Nagehan Alçı, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın istifa kararına ilişkin şunları söyledi:

Beklenen bir karar değildi, şaşırtıcı bir gelişme. Berat Albayrak’ın böyle bir metin yazdığıyla ilgili tartışmalar vardı, ben teyit ettim, metin doğru, basın sözcüsünden teyit ettim. Berat beyin kendi kararı olduğu ve istifa metni yazdığını doğrulattım. Henüz Cumhurbaşkanlığı’ndan bir açıklama gelmedi. yüzde 90 ihtimalle Cumhurbaşkanlığının bu istifayı kabul etmeyeceğini düşünüyorum.

Bloomberg: Telefonu kapalıydı

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın istifa etmesi, yabancı basında da geniş yer buldu. Konuyla ilgili kapsamlı bir haber hazırlayan ABD merkezli Bloomberg, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nda görevli yetkililerin istifayı doğruladığını aktardı.

Haberde ismi açıklanmak istenmeyen yetkilinin “Albayrak’ın bazı danışmanları bile bu duruma şaşırdı. Ona ulaşmak için aradılar fakat bakanın telefonu kapalıydı” dediği belirtildi.

NYT: Baskının ortasında istifa etti

ABD merkezli New York Times gazetesi ise “Türkiye’nin maliye bakanı gerileyen ekonominin yarattığı baskının ortasında istifa etti” başlığını kullandı.

Gazete Türkiye ekonomisinin çökmekte, Türk lirasının ise batmakta olduğunu yazdı. New York Times, Albayrak’ın istifasının ABD’deki başkanlık seçimleriyle de ilişkili olabileceğini öne sürdü:

Albayrak’ın görevinin bir kısmı da Beyaz Saray ile ilişkileri, Başkan Trump’ın kızı Ivanka Trump ve kocası Jared Kushner ile olan arkadaşlığı sayesinde yürütmekti.

Öztrak: Aile kavgası ekonomiyi batırıyor

İstifa açıklamasının ardından muhalefet partilerinden de tepkiler gelmeye başladı. CHP Parti Sözcüsü Faik Öztrak, “Ülke ekonomik buhranda. Saatlerdir Hazine ve Maliye Bakanı istifa etti mi belli değil. Aile kavgası ekonomiyi batırıyor. Milletimiz tek adam rejiminin kaprislerini çekmek zorunda değil” dedi.

CHP’li Murat Emir de, “İstifa var mı? Yok mu? İktidar bu süreci bile yönetmekten aciz. Saray susunca yandaş medya da dilini yuttu, ne demesi gerektiğini öğrenmeyi bekliyor” dedi.

Poyraz: Instagram’dan istifa olur mu?

İyi Parti Genel Başkan Yardımcısı Ümit Dikbayır da “Millî ekonomi anlayışınızın sadece ranttan ibaret olduğunu, devleti döviz borcuna boğduğunuzu; çiftçiden, emekliye, esnafa gence kadar herkes biliyor. Türk ekonomisinin bu hâlde olmasının bizatihi sebebi ranta ve dövize düşkün zihniyetiniz. Darısı diğerlerinin başına…” ifadelerini kullandı.

İyi Parti Genel Sekreteri Uğur Poyraz ise “Ekonomik olarak zor günlerden geçtiğimiz böyle bir dönemde; Maliye Bakanı istifa etti mi etmedi mi? İstifa kabul edilecek mi edilmeyecek mi? Hesabı hacklendi mi hacklenmedi mi? Hacklenmediyse Instagram üzerinden istifa olur mu? Bu sorulara bir zahmet iktidar cevap versin” cümleleriyle tepkisini gösterdi.

Paylan: İstifa etmeyi bile beceremiyor

HDP’li milletvekili Garo Paylan “Derin bir ekonomik kriz yaşıyoruz. Ekonomiden sorumlu bakan istifa etmeyi bile beceremiyor. Saray içi entrikalar, 83 milyon vatandaşımızın geleceğini  karartıyor” ifadeleriyle tepkisini dile getirdi.

Urbarlı: Klasik medyada tık yok

Yeşiller Partisi Eş Sözcüsü Koray Doğan Urbarlı ise yaptığı açıklamada “Erdoğan Rejimi, Trump’ın izinden gidip Berlusconi gibi kendi medyasını ve Putin gibi otoriter rejimi kurmadığı için bir saattir Berat Albayrak’ın istifasını herkes konuşurken ajanslar ve klasik medyada “tık” yok!” tepkisini gösterdi.

Sayan: İstifanın kabul edilmeyeceğini umuyorum

AKP’li siyasetçiler ise uzun süre bekleyişin ardından Albayrak’ın Türkiye’ye katkılarını öven ve istifasının kabul edilmemesi gerektiğine ilişkin destek mesajları atmaya başladı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı, Ömer Fatih Sayan sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “Berat Albayrak yerli, milli olarak enerjide yaptıklarını ancak anlayanlar ekonomide de Ülkemizin 2023 hedeflerime ulaşması için sayısız hizmeti hayata geçirdiğini göremezler. İstifanın kabul edilmeyeceğini ümit ediyorum. Ülkemizin, Milletimizin ve Ümmetimizin size ihtiyacı var” dedi.

‘Ülke için gece gündüz çalıştı’

 

AKP İstanbul Milletvekili Sare Aydın, “Berat Albayrak bir dava adamıdır, ülkesine adanmış bir devlet adamıdır. Pandeminin tüm dünya ekonomilerini altüst ettiği bir dönemde büyüme dinamiğini ayakta tutmak için, her tür zorluğa rağmen gece gündüz çalışmıştır. Birikimiyle ülkeye hizmet etmede daha çok yolu vardır. Devam” dedi.

Ankara Milletvekili AKP’li Naci Bostancı ise “Sn. Berat Albayrak bakanımız şahsen açıklama yapmadan mevcut haberler üzerinden değerlendirme yapmak doğru olmaz. Yıllardır bu ülkeye milletimize fedakarca yaptığı hizmetleri biliyor ve ayni şekilde devamını diliyoruz. Konu her bakımdan Sn. Cumhurbaşkanımızın takdirindedir” ifadelerini kullandı.

Berat Albayrak’ın açıklaması

İstifa kararının belirtildiği açıklamada “Yaklaşık beş yıldır sürdürdüğüm bakanlık görevime sağlık sorunlarım nedeniyle artık devam edememe kararı aldım. Bundan sonraki süreçte artık zamanımı uzun yıllardır zorunluluktan ötürü ihmal ettiğim ve bana desteğini hiçbir zaman esirgemeyen annem, babam, eşim ve çocuklarıma ayıracağım” ifadeleri kullanılmıştı.

Pazar günü akşam saatlerinde yayınlanan açıklamada “Çok büyük hedeflerle çıktığımız bu yolculukta gerçekleşecek olan bayrak değişimiyle yeni gelen arkadaşlarımız Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Büyük ve Güçlü Türkiye hedefine her zamankinden daha kararlı ve emin adımlarla devam edeceklerdir” denilmiş, açıklama şu şekilde devam etmişti:

Enerji’de olduğu gibi Ekonomi’de de ektiğimiz tohumlar çokta uzak olmayan bir gelecekte koca koca çınarlara dönüşecek ve ülkemizi tam bağımsızlık hedefine ulaştırdığına şahit olacağız inşallah. Bundan en ufak şüphem yoktur.

‘At izi it izine karıştı’

Bu 5 yıllık süre zarfında benimle zor ama kutsal yükü yüklenen tüm yakın mesai arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Çokça hakkım geçmiştir haklarını helal etsinler. At izinin it izine karıştığı, Hak ve batılı ayırt etmenin zorlaştığı böyle çetin bir zamanda bizlerin samimiyetine inanarak dua eden her bir vatandaşımızdan Rabbim razı olsun.

Türkiye tarihindeki belki de en kritik dönemlerden sayılacak olan bu 5 yıllık süre zarfında ülkeme ve ümmete hizmet etmeyi bana nasip eden Rabbime sonsuz hamdolsun. Gaybı, kalpleri ve hakiki niyetleri bilen mutlak güç sahibi Cenab-ı Allah bizleri Sırat-i Müstakim’den ayırmasın. Sonumuzu hayreylesin.

Beş yılda iki bakanlık

Aynı zamanda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın damadı olan Berat Albayrak 7 Haziran 2015 seçimlerinde AKP’den milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne girdi.

1 Kasım genel seçimleri sonrasında Ahmet Davutoğlu başbakanlığında kurulan 64. Hükûmette Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na getirildi. Binali Yıldırım tarafından kurulan 65. Hükûmette bu görevine devam etti.

2017 Anayasa referandumunda kabul edilen Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemi sonrasında gerçekleştirilen 2018 genel seçimlerinin ardından kurulan 66. Hükûmette Hazine ve Maliye Bakanı oldu.

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.