Hafta SonuKültür-SanatManşet

Ben “Palas Pandıras” gördüm! Pek güldüm!

0

Tiyatro sezonunun açılmaya başladığı dönemde “Beyaz yakalı sanat…” başlıklı yazımda şöyle demiştim: “…bugünler, birçok kurum ve kuruluşun tiyatro, dans, müzikal veya müzik grubu kurmak üzere insan kaynakları bölümleri üzerinden çalışanlarıyla iletişime geçtiği bir dönem…” Nitekim pazarlama, hukuk ya da teknik nitelikli işlerde çalışan bu plaza insanları sanat meyvelerini vermeye başladılar bile…

12

Palas Pandıras Ekibi kendini “Amatör bir Doğaçlama Grubu” olarak tanımlıyor. Genç yönetmenleri Burak Erkal, tiyatro ile Kocaeli Bölge Tiyatrosu’nda erken yaşlarında tanışmış. Muhtemelen nice diğerlerinin de maruz kaldığı “Evladım, ben sana tiyatro yapma demiyorum ama doğru dürüst bir okula gir de ekmeğini tutacağın bir mesleğin olsun… Yine yaparsın… Ama derslerini ihmal etmeden, tabii!”, repliği sonrasında bir güzel işletme okumuş ve bir beyaz yakalı oluvermiş. Gel gelelim, satış alanında kariyer yaparken, spontan ikna gücünü, hayal gücü ile birleştirebileceği “doğaçlama tiyatro” ile tanışmış, 2007 yılında. “Beyoğlu Doğaçlama Sahnesi” ve “Yota Doğaçlama” gibi ekiplerle çalıştığı dönemlerde de izlediğim Burak Erkal’in en önemli özelliği, hem izleyiciyi gösterinin dümenine geçirip hem de katıla katıla gülmesi garantili bir performans sunabilmesi. Kurumsal hayatı tamamen geride bırakıp, doğaçlama tiyatroyu kurumsal çalışan eğitim/gelişim hizmetlerinin bir aracı haline dönüştüren ve bunu bir profesyonel hizmet olarak sunan Erkal, artık yönetmen koltuğunda da oturuyor.

Burak Erkal

Burak Erkal

Bu hafta içinde izleme fırsatı bulduğum yirmiye yakın geniş amatör oyuncu kadrosuyla “Palas Pandıras” ekibi de aynı gülmece garantisini korumayı sürdürüyor. Bu plaza çocukları, sahnede çeşitli kurgularda doğaçlama oyunları sahneliyor. Konu ve karakterler, seyircilere danışılarak, o an ve o yerde belirleniyor. Ne seyirci, ne de oyuncular oyunun nerede başlayıp nerede biteceğini bilemiyor. Ama tek unsurdan eminler: Eğleniyor, eğlendiriyorlar!

Anadolu tiyatro geleneğinde “Tulûat” tabiriyle yer bulduğu için bizim mizahımızda da karşılığı olan doğaçlama tiyatroya sahip çıkan bu genç ekip, yeni yıla iki gösteriyi tamamlamış olarak girmiş. Öyle görünüyor ki, sahnelerde kahkaha çınlatmaya sene içerisinde de devam edecekler. Bu nedenle, sanat gündemini eşelediğiniz dönemlerde denk gelirseniz, mutlaka öneriyorum.

13

O halde biz de, “Panik yok! İşler yetişir!”, diyor ve naçizane tavsiye ediyoruz: “Hayatınızda sahneye yer ayırın…”

Sanatla ve barışla kalın…

Linkler:

Palas Pandıras: www.palaspandiras.com

Doğaçlama Tiyatro: http://tr.wikipedia.org/wiki/Tul%C3%BBat_tiyatrosu

Osmanlı’da Sahne Sanatları: http://tr.wikipedia.org/wiki/Osmanl%C4%B1%27da_sahne_sanatlar%C4%B1

 

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.