Belediye kısır ve küpeli olan köpekleri toplamak için bayılttı, engel olmaya çalışan vatandaşlar darp edildi

Ankara’nın Gölbaşı ilçesinde belediye ekipleri, “kısırlaştırma ve tedavi” gerekçesiyle sokak köpeklerini toplayan belediye ekiplerine, hayvanların halihazırda kısırlaştırılmış ve küpelenmiş otuz kadar köpeği bayıltıp eziyet ederek Gölbaşı Geçici Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi‘ne götürdü.

Duruma engel olmak isteyen mahalle halkı ve hayvan hakkı savunucuları köpeklerin zaten küpeli ve kısırlaştırılmış olduğunu belirtirken, belediyenin görevlileri tarafından darp edildi. Olay yerine polis ekipleri geldi.

Bayıltılıp eziyet edilerek götürülen yaklaşık otuz köpeğin ardından barınağa giden yurttaşlar, serbest bırakılmaları için saatlerce binanın önünde beklese de köpekler bırakılmadı.

Yurttaşlardan biri, Levent Bayçelebi, yaşanan arbede sırasında ekipler tarafından darp edildiği gerekçesiyle şikayetçi oldu. DHA’ya konuşan Bayçelebi şunları söyledi:

“Yanlarına yaklaşıp, hatalı iş yaptıklarını, köpeklerin kısır olduğunu söyledim. Araçlardaki görevliler, iki kız arkadaş ve benim üstüme çullandı ve arbede yaşandı. Benim boğazımı sıkarlarken çekilen görüntüler var. Polis geldi, bizleri onların elinden aldılar.”

Aldıkları köpeklerden biri bizzat benim ilgilendiğim köpek. Kanunu delerek hayvana eziyet ederek, hayvanın boğazını sıkarak, yerde sürükleyerek arabaya attılar. Burada güç gösterisi var.

Avukatım ile başvurularımı yapacağım, bu işin peşini asla bırakmayacağım.

Öte yandan görevliler de “işlerine engel olduklarını” söyleyerek yurttaşlardan şikayetçi oldu.

Taşeron firmaya toplama yaptırılıyor, sakat köpeğe atış yaptılar

Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu Temsilcisi Tülay Danacıoğlu da köpeklerin usulsüzce toplandığını belirterek, “Küpeli köpeği  barınağa almak kanunun hiçbir maddesinde söz konusu değildir” dedi:

“Özellikle Eva isimli köpeğimiz, ayağından sakat ve gönüllümüz tarafından tedavisi yaptırılıp, bacağına platin takılmıştı. Platinli köpeğe atış yaptılar, bacağında kan oluşumu olunca da ‘tedavi için aldık’ dediler. Böyle bir şey yok. Taşeron bir firmaya toplama yaptırılıyor. Gerekçe olarak kısırlaştırmak için aldıklarını beyan ettiler; ama köpekler kısır.”

Gölbaşı Belediyesi’nden yapılan yazılı açıklamada ise, yurttaşların geri almak istediği ‘Eva’nın saldırgan olduğu iddia edildi.

Açıklamada Eva’nın rehabilite edilip, alındığı yere bırakılacağı, belediye barınağından hem “söz konusu köpeği” hem de diğer köpekleri sahiplenenlere rehabilitasyon ve mama desteği verileceği belirtildi ve başka bir açıklama yapılmadı.

Paylaş
Yazar:
Yeşil Gazete