DünyaManşet

Belçika’da siyasetçilerden ‘Evetçi Türklerin çifte vatandaşlığı iptal edilsin’ çağrısı

0

Anayasa değişikliği referandumunda yüzde 80’e yakın “Evet” oyu çıkan Belçika’da, Türkiye kökenlilerin çifte vatandaşlığının iptal edilmesi tartışması yeniden gündeme geldi.

BBC Türkçe’den Yusuf Özkan’ın haberine göre hükümet ortağı Flaman Hıristiyan Demokrat Partisi’nin (CD-V) milletvekillerinden Hendrik Bogaert, Türkiye’de totaliter bir rejimi destekleyenlerin çifte vatandaşlığına son verilmesini istedi.

Belçika’daki Türkiye kökenlilerin büyük çoğunluğunun totaliter bir sisteme destek verdiğini belirten Bogaert, bunun “kabul edilemez” olduğunu söyledi.

Bogaert, “Bu böyle devam edemez. Hemen şimdi, çifte vatandaşlığı kaldırın” dedi.

Öneri bir süre önce hükümet ortağı Yeni Flaman İttifakı (N-VA) tarafından gündeme getirilmişti.

Belçika hükümeti, “Ankara’nın uzun kolu” diye nitelendirdiği Diyanet İşleri’ne bağlı camilerin ruhsatını iptal ederek, devlet yardımını kesmek istiyor.

Wilders: ‘Evet’ diyenler topluca Türkiye’ye dönsün

Geert Wilders

Hollanda’da ana muhalefetteki aşırı sağcı Özgürlük Partisi (PVV) lideri Geert Wilders de, yüzde 75 oranında “Evet” oyu veren seçmenleri, topluca Türkiye’ye dönmeye çağırdı.

Referandum sonuçlarını, “Türkiye, daha fazla İslamofaşzimi ve totaliterliği seçti” diye değerlendiren Wilders, Twitter’da, “Hollandalı Türkler topluca evet verdi” haberini paylaştı.

Aşırı sağcı lider, “Evet şimdi de topluca Türkiye’ye dönün. Eğer Hollanda’daki özgürlüklere rağmen Türkiye’de diktatörlüğü seçiyorsanız burada işiniz yok. Güle güle” dedi.

Sosyalist Parti (SP) Milletvekili Saadet Karabulut, Türkiye’de seçmenin yarısının “Hayır” dediğini belirterek, “Buna rağmen Erdoğan zaferini ilan edemez. Ülke, kemiklerine kadar bölündü” değerlendirmesinde bulundu.

Pazar günü gerçekleştirilen anayasa değişikliği referandumunda Avrupa’da en fazla “Evet” oyu, yüzde 79,4 ile Belçika’da çıkmış, referandum propagandası nedeniyle diplomatik kriz yaşanan Hollanda ise yüzde 76,7 ile “Evet” oylarının en fazla olduğu ikinci Avrupa ülkesi olmuştu.

 

(BBC Türkçe)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.