DünyaEkolojiManşet

Belçika’da 38 kişinin öldüğü sel için yetkililere ‘kasıtsız cinayet’ soruşturması

0

Belçika’da bir yargıç, önceki hafta en az 38 kişinin ölümüne yol açan sel felaketinde yetkililerin ihmallerinin araştırılması için kasıtsız cinayet soruşturması açtı. Liege kentindeki savcılık ofisinden yapılan açıklamaya göre, ‘öngörüsüzlük ve yetersiz önlem kaynaklı kasıtsız cinayetlerden’ kimin sorumlu olduğu soruşturulacak.

Ülkede 14-15 Temmuz tarihlerinde meydana gelen sellerden en çok etkilenen yerlerden biri Liege olmuş; ölümlerin ardından kamuoyu, acil uyarı sistemlerinin başarısızlığını sorgulamıştı.

‘Barajın açılması tahliyeden önce bildirilmedi’

Selden etkilenen birçok kişi, Eupen Barajı‘nın taşma tehlikesi yaşanması nedeniyle kapakların açılacağının bölge sakinleri tahliye edilmeden önce kendilerine bildirilmediğini söylemişti. Hümanist Demokratik Merkez Partisi de bu hafta başında, sellerin araştırılması için bir parlamento komisyonu kurulmasını istemişti. Partiden yapılan açıklamada bir ‘cadı avı’ başlatmak istemedikleri ama felaketin aydınlatılmasını umdukları belirtilmişti.

Bazı Belçika vatandaşlarının da kendilerini koruyamadığı gerekçesiyle devlete dava açmaya hazırlandığı belirtiliyor.  Federal polisin AFP’ye yaptığı açıklamaya göre Belçika’da selde resmi olarak 38 kişi öldü. Wallonia bölgesel hükümeti ise sayıyı 41 olarak açıkladı.

Aynı günlerde komşu ülke Almanya’da da yaşanan sel felaketlerinde 180’den fazla kişi öldü.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.