Enerjiİklim KriziManşet

Belçika yeşillerinden şirketlerin Enerji Şartı Anlaşması’ndan çıkma çağrısı

0

Belçika‘da hükümette yer alan Yeşil partiler; Ecolo ve Groen, ülkelerine Avrupa Birliği düzeyinde Enerji Şartı Antlaşması‘ndan (ECT) çıkma çağrısında bulundu.

ETC, büyük enerji şirketlerinin iklim eylemi yürüten hükümetlere dava açmasına izin veren uluslararası bir ticaret anlaşması. Shell, Uniper ve RWE gibi enerji şirketlerinin, iklim politikaları kârlarının önüne geçtiğinde hükümetlere tazminat davası açmak için bir tahkim davası açmalarına izin veriyor Bu, özel şirketlerin vatandaşların ve gezegenin refahı pahasına milyarlarca avro harcarken iklim politikasını tehdit edebileceği veya engelleyebileceği anlamına geliyor.

Aralık 1994’te imzalanan Nisan 1998’de yasal olarak yürürlüğe giren anlaşmanın hali hazırda AB ve Eurotom da dahil 53 imzacısı bulunuyor. 

Avrupa’daki ve AB Parlamentosu’ndaki Yeşiller, iklim kriziyle mücadelede çok önemli bir adım olarak uzun süredir ciddi reformları ve hatta ECT’den çıkmayı savunuyor. Belçika Yeşilleri ise bu konuda ilk adımı atan grup oldu.

Gençler dava açtı

Bu hafta içinde, beş genç Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi‘nde, anlaşmanın güvenli bir gelecek için gerekli olan iklim eylemini engelleyerek insan haklarını ihlal etmesine izin verdikleri için Avrupa devletlerine dava açmıştı. Yeşiller bu çığır açan davayı da takip edeceklerini kaydetti.

Anlaşmada reform müzakereleri bu cuma günü sona ereceği için, ECT anlaşması için oldukça kritik bir zaman. AB liderliği de dahil olmak üzere anlaşmaya taraf olan üyeler, ETC’nin nasıl düzenleneceğine ve anlaşmadan çıkılıp çıkılmayacağına karar verecek.

Belçikalı Yeşillerin neden ECT’den çıkmak için çağrıda bulunmasının nedenleri ile ilgili şuraya tıklayabilirsiniz. 

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.