Belçika da nükleeri terk ediyor

Brüksel'de Fukushima felaketinin ardından yapılan bir nükeler karşıtı gösteriden

Belçika’da uzun süredir koalisyon görüşmelerini yürüten siyasi partiler 2025’e kadar nükleer enerjiyi tamamen terk etme kararı aldı.

Anlaşmaya göre ülkenin en eski üç nükleer reaktörü 2015’de, tümü 2025’de kapatılmış olacak.

Siyasi partiler arasında varılan anlaşma diğer kaynaklardan yeterli enerji elde edilebilmesi ve fiyatların aşırı yükselmemesi şartına bağlandı.

Belçika’da ilki 1974’de işletmeye açılan ve ülke elektriğinin yarısını üreten toplam 5860 MW kapasiteli 7 nükleer reaktör bulunuyor. İki nükleer santral de GDF-Suez şirketine ait.

Belçika hükümeti nükleerden çıkış kararını 2003 yılında almış, ancak 2009’da bu kararı en eski reaktörleri 10 yıl daha çalıştıracak şekilde esnetmişti.

Mart ayında yaşanan Fukushima nükleer faciasından sonra nükleer enerjiye karşı güvensizlik had safhaya ulaşmış ve ardından Almanya ve Japonya gibi nükleer enerjinin elektrik üretiminde büyük pay sahibi olduğu ülkeler de dahil olmak üzere pek çok ülkede nükleer enerjiyi terk etme kararları alınmaya başlanmıştı.

Bakan Yıldız Brüksel’de “nükleere karşı çıkanlar elektrik kullanmasın” demişti

Belçika’nın başkenti Brüksel’de 13 Ekim tarihinde bir basın toplantısı düzenleyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız  “Belçika’da burada bulunduğunuz ülke’de kullandığınız elektriğin yüzde 72’si nükleerden elde ediliyorsa, bunu nimet, külfet paylaşımına istinaden o karşı olanların kullanmaması lazımdır diye düşünüyorum. İlerlemesini gelişmesini tamamlamış olan ülkeler 40 yıldır bu nükleer santralleri kullanıyorlar. Artık 30-40 santralı kullanan Ülkeler bu santrallerden vazgeçmiş değiller. Eski santrallerin kapatılması görüşünün nükleer santrallerden vazgeçmek olarak tercüme edilen bir ortamda daha açık ve şeffaf söylemlere davet ediyorum” demişti.

Reuters ve EUobserver’dan derlenmiştir.

(Yeşil Gazete)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim krizi ve su stresi uluslararası çatışmaların çıkması riskini artırıyor

Su stresi ülke içi gerginliklere ve sınırları aşan su kaynaklarını paylaşan ülkeler arasında çatışmalara yol açıyor.

Cebeci’deki taş ocağı protestosuna polis müdahalesi: Beş kişi gözaltına alındı

Sultangazi'de yaşayanlar için sağlık tehdidi oluşturan Cebeci Taş Ocağı'nın kapatılmasını isteyen yurttaşlara polis müdahale etti. Yurttaşlar 'Tozdan ölmek istemiyoruz' diyerek madene doğru yürürken polis engeliyle karşılaştı. Beş kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Malatya’daki tarihi taş köprü için yıkma tehdidi: ‘Cinayetle eşdeğer’

Malatya'daki taş köprünün tek ayağının hasar görmesi sonrası yıkılmasının gündeme alınması bölgede tepki çekti. Yurttaşlar köprünün yıkılması yerine korunarak restore edilmesi gerektiğini savunuyor.

Karaburun’da depolamalı güneş enerji santraline tepki: Zeytin ve naranciye ağaçlarımız tehdit altında

Karaburun, Küçükbahçe'de yapılması planlanan depolamalı güneş enerji santrali projesinin 3 Eylül'de yapılacak halkın katılımı toplantısı öncesinde, bölge sakinleri değerli habitatlarını, meralarını, zeytin ve narenciye ağaçlarını göstererek projeyi istemediklerini söyledi.

‘Avrupa’da sıcaklık kaynaklı ölümler 70 yıl içinde üç katına çıkabilir’

Yeni bir araştırmaya göre, küresel sıcaklık artışı 3 derece ile sınırlandırılsa dahi önlemler alınmazsa yüzyıl sonuna kadar 55 bin ek can kaybı meydana gelebilir. Güney Avrupa en büyük risk altında.

EN ÇOK OKUNANLAR