ManşetDünya

Belarus nükleer için oy kullandı

0
Fotoğraf: AA

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin‘in Ukrayna saldırısına devam ederken Rusya’ya ağır yaptırımlar uygulayan Batı ülkelerine karşılık olarak nükleer caydırıcı kuvvetleri alarma geçirdi. Putin’in alarmının ardından Rusya’nın müttefiki Belarus referandumla topraklarında nükleer silah bulundurma konusundaki tarafsızlığı garanti eden maddeyi kaldırabilecek. Bugün kesin olmayan sonuçlara göre halk oylamasında değişikliklere ‘evet’ oyu verenlerin yüzde 65,16, ‘hayır’ oyu verenlerin ise yüzde 10,07 oldu.

Belarus Merkez Seçim Komisyonu Başkanı İgor Karpenko, halk oylamasına 6 milyon 815 bin 667 seçmenin yüzde 78,63’ünün katıldığını bildirdi. Karpenko, “Oylamaya seçmenin yarıdan fazlası katıldığı için referandum geçerlidir” dedi.

Söz konusu sonuçla birlikte Belarus Anayasası’nın Ağustos 1991’de Sovyetler Birliği’nden bağımsızlığını ilan etmesi sonrasında nükleer tarafsızlığı garanti eden 18’inci maddesinin kaldırılması sağlanacak.

AA’dan Ali Cura’nın aktardığına göre; Karpenko, 3 Mart’ta referandumun kesin sonuçlarını açıklayacaklarını söyledi. Kesin sonuçların açıklanmasının ardından 10 gün sonra söz konusu değişiklikler ve ilaveler anayasada yer alacak.

Referandumla anayasada değişikliğin önü açıldı

Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko’nun geçen ay imzaladığı karar ile yapılan referandumun kabul edilmesi halinde anayasada bazı değişiklikler yapılacak.

Devlet yapısına ilişkin sorunları etkileyecek olan anayasa değişikliklerine göre, Belarus Halk Meclisi, ülkede demokrasinin en yüksek temsil organı haline gelecek, toplumda istikrar ve sağlamlaştırma işlevi görecek.

Cumhurbaşkanı en üst düzey yetkili olarak kalmaya devam ederken, bu pozisyon için şartlar eskisine göre ağırlaşıyor. En az 20 yıl ülkede yaşamış, mevcut anayasadaki gibi 35 değil, 40 yaşını geçen, yabancı vatandaşlığı veya başka ülkede oturumu olmayanlar cumhurbaşkanı adayı olabilecek. Bir kişi iki dönemden fazla cumhurbaşkanı olamayacak.

Evlilik ve aile ilişkilerinin anayasal bakımdan sağlamlaştırılmasına yönelik değişikliğe göre, devlet tarafından evliliğin “erkek ve kadının birleşmesi olarak” korunması açıklığa kavuşturuluyor. Değişikliğin kabul edilmesi halinde, ebeveynler çocuklarını sosyal açıdan faydalı işlere hazırlamak, kültür ve yasalara, Belarus tarihi ve ulusal geleneklerine saygı göstermeyi aşılamak ile yükümlü hale gelecek.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.