GündemManşet

BDP’li Yıldırım ve Ayhan tahliye edildi

0
bdplilere tahliyeDiyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi, KCK davası nedeniyle tutuklu bulunan BDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım ve BDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan’ın tahliye edilmesine karar verdi. BDP’li iki milletvekili bu kararın ardından tahliye edildi.

BDP’li Yıldırım ve Ayhan’ın avukatları, Anayasa Mahkemesi’nin tutuklu milletvekillerinin seçme ve seçilme haklarından mahrum edildikleri yönünde kararına gerekçe göstererek mahkemeye başvurdu. Tahliye taleplerini değerlendiren, Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi oybirliğiyle tutuklu milletvekillerinin tahliye edilmesi yönünde karar verdi.

Anayasa Mahkemesi, uzun tutukluluk ile ilgili bireysel başvuruda bulunan BDP’li vekiller Gürsel Yıldırım ve İbrahim Ayhan’ı haklı bularak, vekillerin haklarının ihlal edildiğine hükmetmişti.

Anayasa Mahkemesi’nin kararının gerekçesinde “Başvurucunun milletvekili olduktan sonra tutuklu kaldığı süre de gözetildiğinde, seçilme ve milletvekili olarak siyasi faaliyette bulunma hakkına yönelik bu ağır müdahalenin ölçülü ve demokratik toplum düzeninin gereklerine uygun olduğu söylenemez. Açıklanan nedenlerle Anayasa’nın 19. maddesinin yedinci fıkrasıyla bağlantılı olarak 67. maddesinin birinci fıkrasının ihlal edildiğine karar verilmesi gerekir” ifadeleri kullanıldı. 

“Terör örgütü üyesi olmak” suçuyla yargılanan, Mardin Milletvekili Yıldırım 15 Şubat 2010 yılından bu yana Mardin E tipi Cezaevinde, Şanlıurfa Milletvekili Ayhan ise 5 Ekim 2010’dan beri Diyarbakır D Tipi Cezaevinde tutuklu bulunuyordu.

(Ajanslar)

More in Gündem

You may also like

Comments

Comments are closed.