DünyaManşet

Batı Şeria’da olağanüstü hal varsa ve kimse bunu konuşmuyorsa yine de var mıdır?

0

Bethan Parry’nin Mic.’de yayınlanan yazısını yazarımız Özgecan Kara’nın çeivirisiyle yayınlıyoruz.

Gilad Shaer, Naftali Frenkel ve Eyal Ifrach kaybolduğunda Perşembe akşamıydı. Üç İsrailli genç Batı Şeria’daki okullarından eve otostop çekiyorlardı, en son Gush Etzion’da yerleşim bloğu yakınlarında görüldüler, eve hiç varamadılar.

Gençlerin kaybolduğu günden beri Filistin’de hayat korku ve kargaşaya gark oldu. Kayıp gençlerin eve götürülmesi için diye başlayan ama anlaşılan çok daha fazlası için süren İsrail askeri operasyonuyla Batı Şeria’daki askeri baskı cezai gaddarlığa varmasına rağmen küresel medyadan ilgi görmedi.

İsrail medyasında gençlerin kaçırıldığı varsayıldı, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu Hamas’ı suçladı. Hamas iddiaları kabul etmesede olay Hamas terör saldırısı olarak basına duyuruldu. Geçtiğimiz haftasonu basının ilgisinin tamamı kaçırılma üzerineydi.

Kaybolan üç İsrailli gencin anneleri

Kaybolan üç İsrailli gencin anneleri

Filistinliler içinse baskı yeni başladı. Pazar gecesi Batı Şeria şehri El Halil tamamen kapatıldı, askerler tek tek evleri aradılar. Çiftler gecenin bir yarısı başlarına dayatılan silahlarla uyandırıldılar, evlerin salonda erkeklerin gözleri bağlandı ve elleri kelepçelendi. Kapılar patlatılarak açıldı ve 8 yaşında bir çocuk şarapnelden ciddi şekilde yaralandı. Jalazon göçmen kampında 20 yaşındaki Ahmad Sabarin’in göğsüne kurşun isabet etti, Sabarin hastanede öldü.

resim2

Öldürülen Ahmad Sabarin’in cenazesi

İlk gece kaçırmayla ilişkili terör şüphelisi olmak suçuyla 150 kişi tutuklandı. Ama ne bu ne de orantısız askeri kuşatma küresel manşetlere ulaşmadı. Amerika’daki editörler için kuşatma, kaçırılmanın yanında ufak bir not olarak kaldı.

Geçtiğimiz birkaç saatte Mahmut Duddeen adındaki 14 yaşındaki çocuk ve 22 yaşındaki Mustafa Aslan İsrail kuvvetlerince vurularak öldürüldü.  Bethelem’den Jenin’e tüm geceler askerler sokaklarda gezerken ve evlere baskınlar yaparken, taş atan gençlere canlı ateş ve ses bombalarıyla saldırırken patlamalarla bölünüyor. Gazze’de hava saldırısı devam ediyor ve 18 Haziran’da Filistin’in en iyi üniversitelerine saldırıldı. Hem İsrailliler hem de Filistinlilerce Batı Şeria’daki seferberlik 2. İntifada’dan beri görülen en büyük seferberlik.

Öldürülen 15 yaşındaki Mahmud Dodeen'in cenazesi

Öldürülen 15 yaşındaki Mahmud Dodeen’in cenazesi

Nablus’daki Balata göçmen kampından Mahmoud Subuh’un Mic dergisine söylediğine göre zaten karamsar bir durumun tamamen çıkmaza sürüldüğü görülüyor. “Çarşamba akşamı 20 ila 30 eve saldırıldı. Bir evin üçüncü katı tamamen tahrip edildi. Buradaki baskı çok ciddi, herkes şakın ve umutsuz. Kimse bu şiddeti tekrar istemiyor.”

Filistinli kadın İsrail baskınından sonra evini temizliyor

Filistinli kadın İsrail baskınından sonra evini temizliyor

Bu karamsar durumun haber değeri var mı? Pek öyle görünmüyor. Amerika medyasında vahşetin şiddeti de göz önünde bulundurulursa çok az yer aldı. Uluslararası medyada ise kınama kaçırılma olayına yoğunlaşsa da Ahmad Sabareen, Mustafa Aslan, Mahmud Dudden veya 7 yaşındaki Ali al- Awoor’un İsrail ateşinde ölmesini kınayan sesler duyulmadı.

Döngü oldukça tanıdık. Eyad, Gilad ve Naftali kaybolduğunda İsrail hapislerindeki 130 mahkum idari tutukluluklarının protestosu için başlattıkları açlık grevinin 50. Günündeydi. En genç protestocu kaçırılan çocuklardan biriyle aynı yaşta, 19 yaşındaydı. Bu veya taş attığı için İsrail hapislerinde olan 196 Filistinli çocuğun hikayesi dünyanın geri kalanında duyulmadı.

Kaçırılma olayının ardından korkunç bir tutuklama dalgası da başladı. Gençlerin kaybolmasından beridir en az 300 Filistinli tutuklandı. Hiçbiri bir şeyle suçlanmadı, çoğunlu Hamas üyesi ve çok muhtemel idari tutukluluğa konulacaklar.

Hamas’ın hedeflenmesinin nedeni kaçırılma için sorumlu tutulması. Ama günler geçtikçe ve operasyon yoğunlaştıkça olağanüstü hal ve baskı da artıyor. Operasyonun kaçırılma olayının da önüne geçmesi gizli bir strateji değil. Ordu radyosunda İsrail’in Batı Şeria’daki Hamas’la ilgili her şeye kanal tedavisi uygulayacağı duyuruldu. Ekonomi Bakanı Naftali Bennett Hamas’ın üyeliğini cehenneme giriş bileti olarak değiştireceğine söz verdi. Bir İsrail haber kaynağına göre ise Aman (İsrail Savunma Kuvvetleri) yetkilisi operasyonun çok önceden planladığını ve amacının çocukları bulmak değil ayaklanmayı provoke etmek olduğunu söyledi.

El Halil'de kaçırılan gençleri arayan İsrail askerleri

El Halil’de kaçırılan gençleri arayan İsrail askerleri

İki hafta önce Hamas ve daha ılıman Fatah partisi arasında bir birlik hükümeti kurulacağı duyurulmaya başlanmıştı. Birçokları şüpheli yaklaşsa da seçimler ayarlanmış ve de bu hareket devlet olma yolundaki tıkanmayı açacağı düşünülmüştü. Kaçırılma ve sonrasındaki olaylarla demokratik ittifak hükümeti kurulması zor görünüyor.

İsrail Batı Şeria’da Hamas’ı bitirmee karar verdiyse bunun bedelini sivil Filistinliler ödeyecekler. Ne yazık ki bunların hiçbiri medyanın ilgisini çekmiyor. Hepimiz Gilad, Naftali ve Eyal’ın evlerine güvenle dönmesini umut ediyoruz, ama konuşmadığımız hikayeleri de unutmamalıyız: İsrail hapislerindeki yüzlerce genci, öldürülen binleri ve işgalin dayanılmaz koşullarında mahkum kalmbış yüzbinlercesini.

Batı Şeria’da aileler uyuyamadıkları bir geceden uyanırlarken onları uyak tutan sadece askerler değil. Mic dergisine konuşan insan hakları aktivisti İssa Amro “Gerginiz ve dehşet içindeyiz, ama aynı zamanda hayal kırıklığı ve umutsuzluk içindeyiz” dedi. “Dünyada sadece üç kayıp İsrailli gencin haberi yapılıyor, El Halil’de işgal altında yaşayan 800 bin Filistinlinin haberi yapılmıyor. İsraillilerin niyeti gençleri bulmak değil Filistinlileri cezalandırmak. Bizim kendi ülkemizde özgürlük içinde yaşama hayalimizi yıkıyorlar.”

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.