İklim KriziManşetTürkiye

Batı Karadeniz’de sel nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 27’ye çıktı

0

11 Ağustosta Batı Karadeniz’de başlayan aşırı yağışlar sel ve su baskınları sonucunda hayatını kaybedenlerin sayısının 27’ye yükseldiği açıklandı.

Kastamonu’da 25, Sinop’ta iki kişi hayatını kaybederken, Bartın’da kaybolan bir kişiyi arama çalışmalarına da devam edildiği belirtildi.

Tahliye çalışmaları

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından bölgedeki son durum ile ilgili yapılan son açıklamada, Bartın ili Ulus ilçesi, Kastamonu ili Azdavay, İnebolu, Bozkurt, Küre ve Pınarbaşı ilçeleri ve Sinop ili Ayancık ilçelerinin selden etkilendiği belirtildi.

Bartın’ın Ulus İlçesinden 323 kişinin, Kastamonu’dan 925 kişinin, Sinop’tan ise 472 kişinin tahliye edildiği kaydedildi. Kastamonu’da tahliye işlemlerinin devam ettiği de eklendi.

Barınma için yurtların kapasitesi artırıldı

AFAD, barınma ihtiyacının karşılanması için öğrenci yurtlarındaki kapasitenin artırıldığını açıkladı:

Kastamonu’da acil barınma ihtiyacının karşılanması için öğrenci yurtlarında 2.469 kişilik kapasite ayrılmış olup, 784 vatandaşımıza barınma hizmeti sunulmaktadır. Kastamonu’daki olası barınma ihtiyaçlarını karşılamak üzere; 160 çadır, 480 battaniye, 480 yatak, 480 nevresim seti ve 51 mutfak seti bölgeye sevk edilmiştir. Ankara İlinden Kastamonu’ya sevk edilen 4 adet WC konteyneri bölgeye ulaşmıştır.

Sinop’ta acil barınma ihtiyacının karşılanması için öğrenci yurtlarında 2.212 kişilik kapasite ayrılmış olup, 127 vatandaşımıza barınma hizmeti sunulmaktadır. Sinop Ayancık İlçesine Sinop AFAD Lojistik Destek Depo’dan 100 battaniye gönderilmiştir.

Bartın’da acil barınma ihtiyacının karşılanması için öğrenci yurtlarında 2.813 kişilik kapasite ayrılmış olup 21 vatandaşımıza barınma hizmeti sunulmaktadır.”

Ayrıca AFAD tarafından, Kastamonu’ya 5 Milyon TL, Sinop’a 3 Milyon TL ve Bartın’a 2 Milyon TL acil yardım ödeneği; Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan ise Kastamonu’ya 5 Milyon TL, Sinop’a 3 milyon TL ve Bartın’a 2 milyon TL ödenek olmak üzere toplam 20 milyon nakdi ödenek gönderildiği de vurgulandı.

Bazı köylerde elektrik yok

Bartın genelinde elektrik verilmeyen köy kalmadığı duyurulurken, Kastamonu genelinde 112 köye ve Sinop’ta 86 köye elektrik verilemediği ifade edildi.

Öte yandan, Kastamonu Azdavay’a suyun bulanık olması nedeniyle su verilemediği, bu gece itibariyle ilçenin yüzde 70’ine su verilmesinin planlandığı aktarıldı. Bozkurt ilçesine de içme suyu verilemediği, üst mahallelere küçük kaynaklardan su temin edildiği kaydedildi.

Bartın Abdipaşa’da Derecik, ve Ulupınar mahallelerine Sinop Ayancık Cevizli mahallesine de su verilemediği, gece yarısına kadar ilçenin yüzde 60’ına su verilmesinin planlandığı belirtildi.

İki ilde bazı köprüler yıkıldı

Kastamonu ve Bartın’da sel nedeniyle bazı köprülerin yıkıldığı bilgisi de paylaşıldı:

Kastamonu’da; yağışlar nedeniyle Çatalzeytin Köprüsü, Küre İkiçay Köprüsü, Azdavay Köprüsü yıkılmış, Valay-1 Köprüsünün ayaklarında ve Kanlıçay Köprüsünün yaklaşım dolgularında hasar meydana gelmiş, söz konusu bölgelerde yol trafiğe kapatılmıştır.

Bartın’da; yağışlar nedeniyle Kavlakdibi Köprüsü ve Kumluca 2 Köprüsü yıkılmıştır.

Sinop’ta; yağışlar nedeniyle İkisu Köprüsünde hasar meydana gelmiştir. Çatalzeytin-Türkeli yolu, Türkeli-Erfelek-Sinop yolu ile Ayancık-Sakız yolu meydana gelen hasarlar nedeniyle trafiğe kapatılmıştır.

Kastamonu ve Sinop Havalimanları, bölgedeki demiryolu hatları ile kıyı yapılarında ulaşımı etkileyen bir sorun bulunmamaktadır.”

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.