ManşetMedya-İnternet

Basın özgürlüğü konusunda 180 ülke arasında 157. sıradayız

0

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Dünya Basın Özgürlüğü 2018 Endeksi’nde Türkiye 180 ülke arasında 157. sırada yer aldı. Yapılan değerlendirmede, Türkiye’nin endeksdeki yerine dair “Temmuz 2016’dan sonra cadı avı zirveye çıktı” denildi. Türkiye geçen seneki endekste 155. sıradaydı.

 

Bugün (25 Nisan) yayınlanan endekste Türkiye ile ilgili değerlendirmede şöyle denildi:

“Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yönetimindeki hükümet tarafından medyadaki muhaliflere karşı yürütülen cadı avı Temmuz 2016’daki başarısız darbe girişiminden sonra zirveye çıktı. Olağanüstü Hal, yetkililerin onlarca medya kuruluşunu bir kalem darbesiyle ortadan kaldırmasına imkân verdi ve medyadaki çoğulculuğu bir avuç düşük tirajlı yayınla sınırladı.

Türkiye, bir kez daha profesyonel gazeteciler için dünyadaki en büyük hapishane konumunda. Basın mensupları mahkemeye çıkana kadar bir yıldan fazla tutuklu kalabiliyor ve ağır hapis cezaları yeni kural haline gelmiş durumda. Bazı davalarda gazeteciler ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılıyor. Tutuklu gazeteciler ve kapatılan medya kuruluşlarının yasal yolları etkin biçimde kullanması engelleniyor.

Muktedir cumhurbaşkanının idaresi altında hukukun üstünlüğü artık giderek silikleşen bir hatıra. Anayasa Mahkemesi kararları bile artık otomatik olarak uygulanmıyor. Web sitelerine ve sosyal medyaya yönelik sansür, görülmemiş düzeylere ulaşmış durumda.”

Kuzey Kıbrıs 77. sırada

Türkiye endekste, Irak’ın üç, Mısır’ın dört, İran’ın yedi sıra üstünde yer aldı. Rusya’nın 148. sırada yer aldığı endekste Kıbrıs 25. Yunanistan 74., Kuzey Kıbrıs 77. sırada yer aldı.

Endeksin zirvesinde Norveç yer alırken, İsveç, Hollanda, Finlandiya ve İsviçre onu izledi. Almanya 15., Fransa 33., Britanya 40., ABD 45. sırada yer aldı.

Dünya Basın Özgürlüğü 2018 endeksini buradan inceleyebilirsiniz.

 

(Bianet)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.