İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ hakkında hazırlanan iddianameyi kabul etti. İddianamede Başbuğ hakkında ağırlaştırılmış müebbet isteniyor.
Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ hakkında İnternet Andıcı soruşturması kapsamında hazırlanan iddianame İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Karar, Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese ve üye hakimler Sedat Sami Haşıloğlu ile Ercan Fırat’ın oy birliğiyle kabul edildi.
İddianamenin kabul kararı
Kabul kararında, şöyle denildi: “Mevcut kanunlara göre, terör suçu olarak kabul edilen ‘Türkiye Cumhuriyet hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etmek’, ‘bu amaçla silahlı terör örgütü kurma ve yönetme’ suçlarını işlediği iddiasıyla İlker Başbuğ hakkında CMK 250. maddesiyle görevli İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianame, mahkememizce yasal süresi içinde değerlendirilip, iddianamenin iadesi yönündeki sanık avukatının dilekçesi ve sair evrakla birlikte incelenerek iddianamenin CMK’nın 170 ve devam maddelerindeki unsurları taşıdığı, iddianamede şüpheliye yüklenen suçları oluşturan olaylarla mevcut delillerin ilişkilendirildiği, şüpheli ile ilgili lehte ve aleyhte delillerin tartışıldığı, şüpheli ve diğer hususlara ilişkin şekli unsurların bulunduğu, iddianamede görev konusunda yapılan açıklamalar dikkate alınarak iddianamenin kabulüne karar verilmiştir.”
Birleştirme talebi daha sonra karara bağlanacak
Davanın, “İrtica ile Mücadele Eylem Planı” davası ile birleştirilmesi konusundaki talebin ise daha sonra değerlendirilerek karara bağlanacağı öğrenildi. Başbuğ, “İrtica ile Mücadele Eylem Planı” davası kapsamındaki iddialara ilişkin hakkında başlatılan soruşturma kapsamında İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 6 Ocak’ta tutuklanmıştı.
Ağırlaştırılmış müebbet isteniyor
Mahkemenin kabul ettiği 39 sayfalık iddianamenin sonuç kısmına göre, Başbuğ hakkında Ergenekon’un amaçları doğrultusunda askeri bir darbe ortamı oluşturmak amacıyla belirlenen internet siteleri ile kara propagandayı organize ettiği, devlet yöneticilerini baskı altına almak amacıyla kamu düzenini bozup kaos oluşturduğu, cebir ve şiddet yöntemleriyle hükümetin görevini yapmasına engel olmaya teşebbüs ettiği nedeniyle ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor.