KentManşetSağlık

Barselona’da her üç caddeden biri yeşil alana dönüştürülecek

0

Güncel araştırmalar, kentsel alanlara daha fazla ağaç dikilmesinin sıcaklıkları düşüreceğini ve doğrudan sıcak dalgalarıyla bağlantılı ölümleri azaltmaya yardımcı olabileceğini gösteriyor.

Kentsel ortamlarının yalnızca yüzde 15’inin bir miktar bitki örtüsüyle kaplı olduğu Avrupa ülkeleri, bu faydaları keşfetmeye yöneliyor.

İspanya kentlerinden Barselona, Avrupa‘nın en yüksek nüfus ve trafik yoğunluğuna sahip şehirlerinden biri.

Barselona’yı ağaçlandırmaya yönelik 2017-2037 Master Planı‘nı yürürlüğe koyan şehir, kentsel ağaç örtüsünü artıracak, şehrin çevresel kalitesinin yanı sıra vatandaşlarının sağlık ve esenliğini de iyileştirecek.

Kent, 2037’ye kadar genel ağaç örtüsünü yüzde 5 artırarak, ağaçların şehrin yüzölçümünün yüzde 30’unu kaplamasını sağlayacak.

Barselona’nın kentsel ağaç örtüsündeki artış ile 30 binden fazla insanın sağlığının iyileştirilebileceği, antidepresan kullanımının azaltılabileceği ve ruh sağlığı sorunlarıyla bağlantılı yıllık maliyetlerden 40 milyon doları (786,6 milyon lira) aşkın tasarruf sağlanabileceği belirtiliyor.

Orman banyosu

Araştırmalar, bir yeşil alan, park veya doğal koruma alanına 300 metre mesafede yaşamanın, insanların memnuniyet ve mutluluk hislerini artırmak için yeterli olduğunu gösteriyor.

Kentsel alanlarda yaşam sürerken, yüzde 30 veya daha fazla ağaç örtüsü barındıran bir mahallede ikamet etmek, gerginlik veya umutsuzluk gibi psikolojik sıkıntıların ortaya çıkma ihtimalini azaltıyor.

Ağaçlara ve yeşil örtülere yakın yaşayan ve kuşları izleyebilen insanlarda depresyon, kaygı ve stres duygularını azalttığı gözlemlenirken, böylece doğayla iç içe zaman geçirmenin ruh halini iyileştirebildiğinin altı çiziliyor.

Orman terapisi” veya “orman banyosu” olarak adlandırılan yöntem, ağaçların arasında sakin ve sessiz vakit geçirerek ve doğayı gözlemlemeye dayanıyor.

Orman banyosunun mutluluk duygusunu beslediği ve kalp atış hızı ile kan basıncını düşürdüğü için fiziksel ve zihinsel sağlık için iyi olduğu vurgulanıyor.

Bir yeşil alan en çok 200 metre uzaklıkta olacak

Barselona’nın merkezinde bulunan kirlilik seviyesinin oldukça yoğun olduğu Eixample bölgesi de kentin dönüşüme dahil edilen caddelerinden biri.

Plan, caddeyi otomobillerden kurtararak yaya ve bisiklet trafiğine öncelik vermeye ve böylece kirliliği azaltmaya dayanıyor.

Birçok sokak, blok saksı ve banklar, oyun alanları ve yeşil alanlarla trafiğe kapatılacak ve park yerlerinin birçoğu oturma alanlarına dönüştürülecek.

Söz konusu planla, her vatandaşın en az 200 metre uzağında yeşil bir meydan veya küçük bir park olması, her üç caddeden birinin yeşil bir alana dönüştürülmesi hedefleniyor.

Bu yeşil alanların yaratacağı etkiyi inceleyen araştırmacılar, şehrin ruh sağlığı sorunları vakalarının sayısında bir azalma göreceğinden emin.

Barselona, ​​2037’ye dek ağaç örtüsünü artırma hedefine ulaşırsa, şehir daha kaliteli bir hava ve çevre ile daha mutlu bir toplumun yuvası olacak.

More in Kent

You may also like

Comments

Comments are closed.