GündemManşet

Barış Süreci, Türkiye’nin kredi notunu arttırdı

0

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poors Türkiye’nin kredi notunu artırırken barış sürecine de vurgu yaptı.

S&P Türkiye’nin kredi notunu  BB‘den BB+ seviyesine yükselterek ekonomi dünyasının barış sürecinin ekonomi cephesindeki etkilerini dikkatle izlediğini gösterdi.

S&P’den yapılan açıklamada, “Not  artırımımız Türkiye’nin halen oldukça büyük olan dış finansman ihtiyacını, iç  talepteki azalmanın da etkisiyle ihracat performansını artırarak yavaş ve  sürdürülebilir şekilde azaltmasını yansıtmaktadır” deniliyor. 2012 yılında Türkiye’nin cari açığının azalarak gayri safi  yurtiçi hasılanın (GSYH) yüzde 6 oranına kadar çekildiğine dikkat çekiliyor ve ekonomik  büyümenin S&P tarafından daha “sürdürülebilir” olarak görülen bir seviyeye  çıkarıldığı belirtiliyor.

Hürriyet Gazetesinin haberine göre not artırım açıklamasında, “Kürt meselesinin çözülmesi  için kaydedilen ilerlemeye” dikkat çekiliyor ve “Bunun, daha önce  gösterilen çabalardan daha uzun süreli olmasını bekliyoruz. Eğer öyle olursa,  güvenlik sebepli harcamalar azalacak ve sınır ticareti artacaktır” saptamaları yapılıyor.

Çözüm sürecinin olumlu etkilerine değinen açıklamada ayrıca, Türkiye’nin 2014 ve 2015 yıllarında gerçekleşecek yerel, genel ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin potansiyel risk olarak görülmeye devam edildiği dile getiriliyor.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının verdiği notlar piyasalardan borç almak isteyen şirketlerin ve devletlerin faiz oranlarının belirlenmesinde önem taşıyor. Ayrıca ülkelere uluslar arası yatırımların çekilmesinde belirleyici oluyor.

(Hürriyet, Yeşil Gazete)

More in Gündem

You may also like

Comments

Comments are closed.