Günün ManşetiManşetTürkiyeUncategorized

Barış Akademisyenleri’ne 39’uncu beraat

0

Anayasa Mahkemesi’nden çıkan ‘ifade özgürlüğü’ kararı üzerine, ‘terör örgütü propagandası’ suçlamasıyla yargılandıkları davalardan beraat eden Barış Akademisyenleri’nin sayısı 39’a yükseldi. Bugün de Bilgi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Stephenson ve İstanbul Teknik Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Atıcı beraat etti.

“Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirisini imzalamaları sonrası ihraç edilen ve haklarında “örgüt propagandası yapmak” suçlamasıyla dava açılan Barış Akademisyenleri davalarından beraat kararları gelmeye devam ediyor. Barış Bildirisi imzacılarından İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Chris Stephenson ile İTÜ İşletme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Yeşil Gazete yazarı  Doç. Dr. Ahmet Atıl Aşıcı hakkında bugün görülen duruşmalarda beraat kararı verildi.

İstanbul 36. Ağır Ceza Mahkemesi‘nde Stephenson’ın  ilk duruşması dün (11 Eylül) görüldü. Stephenson savunmasında “Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi iddianamemde söz konusu edilen metin hakkında ifade özgürlüğü kapsamına girdiğine yönelik bağlayıcı bir karar verdi. Beraatımı talep ediyorum” dedi. Duruşma savcısı, mahkemede geçici görevlendirildiğini belirterek esas hakkındaki mütalaasını hazırlamak için her iki dosya yönünden de süre isteyerek duruşmayı bugüne bırakmıştı.

Bugünkü duruşmada, Stephenson hakkında beraat kararı verildi.

Stephenson’un hemen ardından görülen ikinci duruşmada, yazarımız Doç. Dr. Ahmet Atıl Aşıcı hakim karşısına çıktı. Savcılığın verdiği “Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu’nun 27 Temmuz 2019 tarihli kararı doğrultusunda sanığın beraatine karar verilmesi kamu adına talep olunur” mütaalası üzerine son sözü sorulan Atıcı, “Umarım bu tür eylemler bir daha suç olarak değerlendirilmez” dedi. İstanbul 32. Ağır Ceza Mahkemesi de oybirliğiyle Atıcı’nın beraatine hükmetti.

Böylece Anayasa Mahkemesi (AYM) kararı sonrası beraat eden akademisyenlerin sayısı 39’a yükseldi.

14 beraat de dün

Dün de 30. Ağır Ceza Mahkemesi‘nde (ACM) görülen duruşmalarda akademisyenler Serdar Değirmencioğlu ve Özlem Savaş‘ın AYM kararı doğrultusunda beraatlerine karar verilmişti. 25. ACM ise açık duruşma yapmadan davası devam eden 12 akademisyen için beraat kararı almıştı. Bu akademisyenlerin adları ve görevleri şöyle:

MSGSÜ’den doktora öğrencisi Doğan Emrah Zıraman ve Doç. Dr. Yıldırım Şentürk, Bilgi Üniversitesi’nden Öğr. Gör. Özlem Köseoğlu, Öğr. Gör. Yörük Kurtaran ve Doç. Dr. Bülent Bilmez, Cumhuriyet Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ali Çeliksöz, 29 Mayıs Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Hilal Alkan Zeybek, Anadolu Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Kasım Akbaş, Kocaeli Üniversitesi’nden Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu, Artuklu Üniversitesi’nden Arş. Gör. Asena Pala, Pennsylvania Üniversitesi’nden T.E.K, Dicle Üniversitesi’nden Prof. Dr. Erhan Ünlü.

You may also like

Comments

Comments are closed.