Hayvan hakları aktivisti ve Yeşil Gazete hayvan hakları editörü Tolga Öztorun’un düzenlediği “Gönüllülük Esaslı Vicdan, Etik ve Barınak Gerçeği Atölyesi” dün (28 Şubat) Yeşil Düşünce Derneği’nin ev sahipliğinde gerçekleşti.
Atölyede Türkiye genelindeki barınaklarının genel durumu hakkında bilgi verildi, hayvan hakları ihlalleri konuşuldu.
Katılımcılar 30 cm2 alanda yaşamaya mecbur bırakılan hayvanlarla empati kurdu.
Barınak gönüllüsü olarak neler yapılabileceği dinleyicilerin de katılımıyla tartışıldı.
Barınaklarda bakılan hayvanların barınak çalışanlarının vicdanına bırakıldığını anlatan Öztorun, İstanbul’daki bir barınaktan verdiği örnekte karma aşısı yapılamadığı için her 10 yavru köpekten 1’inin hayatta kalabildiğini söyledi.
Hayvanların yaşadıkları en büyük eziyetlerden birini de tecavüz vakaları oluşturuyor.
Geceleri bazı barınak görevlilerin tarafından hayvanların para karşılığı “kiralandığını” belirten Öztorun, “Geçtiğimiz yıl bu konuyla ilgili 63 tecavüz vakası savcılığa bildirildi. Sonuç alınabilmesi için her vakanın adli makamlara taşınması ve farkındalık yaratılması gerekiyor” dedi.
Engelli hayvanların karşılaştığı hayati tehditlerden bir diğeri ise protez.
Bu alanda uzmanlaşmamış veterinerlerin hayvanlara uyguladıkları yanlış protez köpeklerin ömürleri boyunca yürüyememelerine yol açıyor.
Öztorun, bu konuyla ilgili bireylerin konunun uzmanına ulaşmaları gerektiği uyarısında bulundu.
Atölyedeki can alıcı başlıklardan biri de hayvanlara yuva açmak isteyen kişilerin ırk tercih etmeleriydi.
Bireylerin ırk ısrarları sebebiyle hayvanların barınaklarda ya da petshoplarda zorla çiftleştirilip yüksek fiyatlara satıldıkları ifade edildi.
Hayvan hakları ihlallerine karşı medyanın sorumluluğunun hatırlatıldığı etkinlikte, televizyon şovlarının, haber programlarının ya da medyatik isimlerin popülerleşen cins hayvanlara yönelik talebi artırdığı ancak bu hayvanların bakımları karşılanamayınca sokağa ya da barınağa terk edildikleri bilgisi paylaşıldı.
Hayvanların ormanlara terk edilmesiyle oradaki yaşam koşullarından dolayı hastalandıkları, günlerce ve haftalarca aç kaldıkları için yerleşim birimlerine inerek çocuklara ya da yetişkinlere saldırdıklarını anlatan Öztorun, bu hayvanların kuduz şüphesi taşımaları halinde belediyeler tarafından yakalanarak uyutulduklarını belirtti.
Öztorun, sokak hayvanları için uzun vadede yapılabilecek yardımlardan biri olarak oturduğunuz mahalledeki hayvanların ihtiyaçlarını karşılayabilir ya da yaşadığınız bölgedeki en yakın barınağa giderek ne tür ihtiyaçlar olduğunu tespit edip imkanlarınız dahilinde destek olabilirsiniz tavsiyesinde bulundu.
Atölye soru-cevap kısmıyla sona erdi.
Merve Damcı – Yeşil Gazete
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…