Besim Tibuk ve Ali Ağaoğlu ortaklığındaki şirketin, flamingoların cenneti olarak bilinen Bargilya Tuzla Sulak Alanı kıyısında 480 bin metrekarelik alanda yaklaşık 16 bin kişilik tatil köyüne yapı ruhsatı veren Milas Belediyesi‘nin Başkanı Muhammet Tokat basın açıklaması yaptı.
Tokat, projeye verilen ÇED olumlu kararına karşı Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nin (TMMOB) açtığı davaya müdahil olduklarını söyleyerek “Mahkemenin ÇED olumlu kararını iptal etmesi halinde biz de derhal yapı ruhsatını iptal edeceğiz” dedi.
Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) ve TMMOB, geçen haftalarda Bargilya Tuzla Sulak Alanı’nda yapılmak istenen projeye karşı Milas Belediyesi önünde toplanarak basın açıklaması yapmış, Belediye Başkanı Tokat, “Projeye karşı durulmamalı” demişti.
Son zamanlarda yapı ruhsatına dair getirilen eleştirilere karşı Belediye Başkanı Tokat, “Bölgemiz için aynı çevre duyarlılığında olduğumuzu bilmenizi istiyoruz” dedi.
Bugüne kadar çevre bilinciyle hareket ettiklerini söyleyen Tokat, “Sırf görevimizin bize yüklediği sorumluluklar noktasında farklı düşünüyoruz diye ya da süreçlerin işletilmesindeki tarz farklılıkları nedeniyle kimse bizi çevre düşmanlığı ve hainlikle suçlayamaz” şeklinde konuştu.
İmar planının 1997’de yapıldığını, alanın 2007’de kamulaştırıldığını söyleyen Tokat, planlama bölgesinin 2019’da ‘Ulusal Öneme Haiz Sulak Alan‘, doğal ve arkeolojik sit alanı olarak belirlendiğini de ekledi.
2021’de verilen ÇED olumlu kararıyla tüm yetkilerin Bakanlığa geçtiğini belirten Tokat, Milas Belediyesi tarafından verilen yapı ruhsatının projenin 1. etabındaki tek parseli, bu parselin de 21 blok, bir soyalş tesis ve bir istinat duvarını kaldığını söyledi.
Tokat, yapı ruhsatının onayını başka kurumlara da sorarak verdiklerini ve vermedikleri takdirde iki ay içinde yetkinin Bakanlığa geçeceğini, bu durumda Milas belediye ve halkının sürecin tamamen dışında kalacağını söyledi.
Tokat’ın ruhsat sürecine dair açıklamasından önemli noktalar şöyle:
Bu açıklamaların ardından, Belediye’nin çevre örgütlerine ve Akbelen Ormanı direnişine destek verdiği için soruşturma geçirdiğiniaktaran Tokat, “Çevre ve çevrecilere verdiğimiz destek sebebiyle böyle saldırılara maruz kalırken çevre düşmanı ilan edilmek akıllara zarar, vicdanları yaralayan bir durumdur. Bu süreçte en yakınlarımızın bizlere yönelik güvensiz yaklaşımları beni daha da derinden yaralamıştır” dedi.
Tokat sözlerini, “Üzerimize düşen görev ve sorumluluklarımızın bilincindeyiz. Bize ve ekibimize güvenmenizi ve desteğinizi bekliyoruz. Bizi anlayan ve destek veren herkese yürekten teşekkür ediyorum” diyerek bitirdi.
Milas-Bodrum Havalimanı’nın da bulunduğu bölge, bir sulak alan ve yüzlerce kuş türüne ev sahipliği yapıyor. 1997’de tüm çabalara rağmen havalimanının yapımı engellenemedi. Şimdi de Milas’ın kuş cenneti olan Boğaziçi Tuzla Sulak alanı da konutlaşma uğruna yok edilmek isteniyor. Çok sayıda çevre örgütü ve sivil toplum kuruluşu projeye tepki gösteriyor.
Tuzla Sulak Alanı, hem Önemli Kuş Alanı hem de Önemli Doğa Alanı kriterlerine sahip. Alan gerek uluslararası mevzuat (Ramsar, Bern, Barcelona ve Biyoçeşitlilik Sözleşmeleri) gerekse ulusal mevzuat (Çevre Kanunu, Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği ve Korunan Alanların Tespit, Tescil ve Onayına İlişkin Usul ve Esaslara Dair Yönetmelik) ile koruma altında.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…