Baraj göllerindeki balık çiftliklerine ayrılan alanlar artırıldı

Baraj göllerinde balık çiftlikleri için ayrılan alanlar, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın yaptığı yönetmelik değişikliğiyle artırıldı. Çiftliklerde analizleri de müteşebbis özel sektör yapacak ve sonuçları bakanlığa gönderecek.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın, “Yerüstü Su Kalitesi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”i Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yönetmelik, yer üstü suları ile kıyı ve geçiş sularının kalitelerinin belirlenmesi, sınıflandırılması, su kalitesinin ve miktarının izlenmesi ile iyi su durumuna ulaşılması için alınacak tedbirlere yönelik usul ve esasları içeriyor.

Buna göre, baraj göllerinde minimum su kotundaki rezervuar alanının en fazla yüzde 3’üne kadar alanda Bakanlığın uygun görüşü ile balık yetiştiriciliği tesislerinin kurulmasına izin verilecek.

Bir önceki 2012 tarihli yönetmelikte, toplam yüzey alanının en fazla yüzde 3’ünde balık çiftliği kurulmasına izin veriliyordu. Yeni düzenlemede “minimum su kotundaki rezervuar alanının en fazla yüzde 3’ü” ifadesi konularak, balık yetiştiriciliği için ayrılacak alan artırılmış oldu.

Analizleri özel şirket yaptırıp bakanlığa gönderecek

Mevzuat değişikliğine göre, mevcut veya planlanan balık yetiştiriciliği tesisleri, faaliyetlerini, su sirkülasyonunun kolay sağlanabildiği gölet veya baraj göllerinde Bakanlıkça belirlenen trofik seviye (bir su kütlesinin besin maddesi konsantrasyonu, klorofil-a, fitoplankton biyokütlesi ve ışık geçirgenliği göz önünde bulundurularak belirlenen durumunu), özümleme kapasitesi ve ekolojik duruma uygun şekilde yürütecek.

Trofik seviye parametrelerinin analizi faaliyet sahiplerince yaptırılacak ve Bakanlığa gönderilecek.

Baraj göllerinin su ürünleri yetiştiriciliğine açılması, yapılan protokol çerçevesinde DSİ Genel Müdürlüğü’nün uygun görüşü ile tahsis ettiği alan kadar oluyor. Bazı durumlarda DSİ, kapasiteyi sınırlayabiliyor.
Yetiştiriciliğe açılan baraj göllerinde ağ kafeslerde su ürünleri yetiştiriciliğine en uygun alanlar (derinlik, akıntı hızı, karaya çıkış noktaları vb) ise Tarım Bakanlığı il müdürlüklerince tespit ediliyor.

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR