İklim KriziManşet

Bangladeş İstanbul Başkonsolosu İslam: Ülkemin yüzde 20’si sular altında kalırsa 30 milyon göç olacak

0

Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) tarafından bu yıl onuncusu düzenlenen Küresel Isınma Kurultayı 22 Kasım’da İstanbul Sanayi Odası (İSO) Odakule Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleşti. Kurultaya konuşmacılardan Bangladeş İstanbul Başkonsolosu Muhammed Monirul İslam’ın iklim değişikliğine dair sözleri damga vurdu.

İklim değişikliğinden en çok etkilenen ve aynı zamanda iklim değişikliğine en az neden olan ülke olduklarını söyleyen Muhammed Monirul İslam, dünyanın 1 derece ısınmasıyla Bangdaleş’in yüzde 20’sinin sular altında kalacağını söyleyerek gelecekteki en önemli sorunlardan biri olarak iklim mültecileri konusuna işaret etti.

Bangladeş’in yüzde 20’si sular altında kalırsa 30 milyon kişi göç etmek zorunda kalacak

“Yüzölçümümüz Türkiye’nin beşte biri kadar. Bangladeş’te 163 milyon kişi yaşıyor. Dünyanın 1 derece ısınmasıyla ülkemizin yüzde 20’si sular altında kalıyor. Ülkemizin yüzde 20’si sular altında kalırsa 30 milyon kişi göç etmek zorunda kalacak. Nereye gidecekler?”

Bir su ülkesi olarak ana gıda maddelerinin pirinç olduğuna dikkat çeken İslam, iklim değişikliği ile mücadele kapsamında 2100 planı hazırladıklarını ifade ederek Türkiye’yi işbirliği yapmaya davet etti.

“Bine yakın nehrimiz vardı, 350’ye düştü”

“Su ülkesiyiz ve ana gıda maddemiz pirinç. Pirinç yetişmek çok temiz su istiyor. Sadece pirinç değil diğer tarım ürünleri de suya ihtiyaç duyuyor. Bangladeş su ülkesi olarak kuraklıkla hiç karşılaşmadı, ama Güney Asya ülkeleri kuraklık denen canavarla karşılaştılar. Bilim insanlarımız farklı bir pirinç türü geliştirdi. Sel felaketlerinde bile hayatta kalabiliyor. Bu bizi açlıktan koruyabilecek. Ayrıca ülke olarak nehirler ülkesiyiz. Yaklaşık bine yakın nehrimiz vardı, 350’ye düştü. 1970’li yıllarda tayfun felaketlerinde yarım milyon kişi öldü. Yıllar sonra 2011’de aynı güçte bir tayfunda 11 kişiyi kaybettik. Sahil kesimlerinden ülkemizin iç kesimlerine doğru göç dalgası hissediyoruz. 2100 Planı hazırladık. Deltamızı Koruma Projesi oluşturduk. İklim değişikliği ile ilgili Türkiye ile işbirliği yapmaya hazırız.”

“İklim değişikliği ve hava kirliliği enerji dönüşümünün arkasındaki itici güçlerden”

Kurultayda dikkat çeken bir diğer başlık da yenilenebilir enerji oldu. SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi Direktörü Değer Saygın, sera gazı salımlarının üçte ikisinin enerji sektöründen geldiğini belirterek, burada yapılacak ufak bir değişimin iklim değişikliğiyle mücadeleye sunacağı katkıdan bahsetti.

Yenilenebilir enerjinin maliyetlerinin azaldığını ve verimliliğinin arttığını dile getiren Saygın, enerji dönüşümünün arkasındaki itici güçlerden bazılarının iklim değişikliği ve hava kirliliği olduğunu anlattı.

Saygın, enerji verimliliğini artırma konusunda tüketicilere de ciddi görevler düştüğünü kaydederek, küresel anlamda yenilenebilir enerjide kat edilen mesafeye de değindi. Elektrik sektöründe enerji dönüşümünün çok iyi ve hızlı ilerlediğini aktaran Saygın, Türkiye’nin ise güneş yatırımlarında çok iyi noktada olduğunu söyledi.

“Türkiye’nin güneş ve rüzgâr enerjisinde elinde çok büyük fırsatlar var”

Saygın, Türkiye’nin hem güneş hem de rüzgâr enerjisinde dünya fiyatlarının altında olduğunu belirterek, “Jeotermalde ise kurulu güç açısından dünyada ilk 5’teyiz. Gelecek yılın başında rüzgâr ve güneşte yeni YEKA’lar açıklanacak,” dedi. Enerji dönüşümünün sadece iklim değişikliği açısından değil ekonomik ve sosyal açıdan da ciddi faydalar sağladığını dile getiren Saygın, Türkiye’nin güneş ve rüzgâr enerjisinde elinde çok büyük fırsatlar olduğunu vurguladı.

İklim değişikliğinin hayatımızı nasıl etkilediğinin konuşulduğu kurultayda acilen atılması gereken adımlar da tartışıldı.

10 yılda Türkiye’deki orman alanları 400 bin hektar azaldı

İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğanay Tolunay, ülkemizde arazi kullanım değişikliği ve ormansızlaşmanın sera gazı salımlarını artırarak iklim değişikliğine yol açtığını anlattı. Türkiye’nin sera gazı salımlarının 150 milyon tondan fazla olduğuna ve 10 yılda ülkemizdeki orman alanlarının 400 bin hektar azaldığını söyleyen Tolunay, “Ne yapabiliriz” sorusuna şu sözlerle yanıt verdi:

“Alışverişte su ayak izi ve karbon ayak izi olan ürünleri seçin. Önümüzde yerel seçimler var. İklim değişikliği konusunda çalışacak belediye başkanlarını sorgulayalım, bunu talep edelim. Tüketim alışkanlıklarımızı değiştirelim. İklim değişikliğine uyum ve adaptasyon çalışmaları yürütelim.”

Kurultay’a kadınlar damga vurdu

Kurultay kapsamında ÇEVKO Başkanvekili Fügen Soykut başkanlığında “İklim Değişikliği Hayatımızı Nasıl Etkiliyor ve Döngüsel Ekonomi Çözümü” başlıklı oturum gerçekleşti. Oturumda Dünya Gazetesi yazarı Didem Eryar Ünlü, yazar Meral Tamer, Yeni Şafak Gazetesi Ekonomi Editörü Mine Acar, Türkiye Gazetesi Ekonomi Şefi Canan Eraslan, Yenibirlik Gazetesi yazarı Serpin Alparslan birer konuşma yaptılar. Konuşmacılar küresel ısınma ve iklim değişikliğinin gündelik yaşamlarını nasıl değiştirdiğini ve etkilediğine dair gözlemlerini paylaştılar.

Kurultay’ın ikinci oturumu ise “İklim Değişikliği Ekonomiye Nasıl Etki Ediyor?” başlığıyla  Anadolu Ajansı (AA) Finans Haberleri Editör Yardımcısı ve EGD Başkan Yardımcısı Hasan Arslan’ın moderatörlüğünde yapıldı. Oturumda Austrotherm Türkiye Genel Müdürü Özgür Kaan Alioğlu, Teksan Jeneratör Pazarlama Direktörü Zafer Mutlu, ORGE Elektrik Taahhüt Üst Yöneticisi (CEO) Nevhan Gündüz ve ÇEVKO Genel Sekreteri Mete İmer görüşlerini paylaştı.

Günün son oturumu ise EGD Başkanı Celal Toprak’ın yönetiminde gerçekleştirildi. “Hepimiz Türetici Olabilir Miyiz?” başlığıyla gerçekleşen oturumda Bangladeş’in İstanbul Başkonsolosu Muhammed Monirul İslam, İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğanay Tolunay ve PAGÇEV Genel Müdürü Yağmur Cengiz konuştu.

Son oturumda çok sayıda sivil toplum örgütü önderi söz alarak iklim değişikliğine ilişkin görüşlerini aktardı.

10. Küresel Isınma Kurultayı’nın ardından sonuç bildirgesi hazırlanarak ilgili kurum ve kuruluşlara iletileceği bildirildi.

 

Haber: Merve Damcı

(Yeşil Gazete)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.