Doğa Mücadelesi

Balıkçıların isyanı

0

Usulsüz trolcülük yapanlara karşı çıkarken 28 Ocak’ta silahlı saldırıya uğrayan Rumeli Kavağı Su Ürünleri Kooperatif Başkanı Ahmet Aslan tedavi gördüğü Okmeydanı SSK hastanesinden bugün taburcu edildi. Saldırı sonucu bir gözünü kaybeden Ahmet Aslan hastane önünde destek için bulunan kalabalık bir grup tarafından karşılandı. Karşılamada SürKoop Başkanı Ramazan Özkaya’nın Türkiye Profesyonel Balıkçıları adına bir konuşma yaptı. Ramazan Özkaya’nın konuşması şöyle:

Bilindiği üzere Rumeli Kavağı Su Ürünleri Kooperatif Başkanımız Ahmet Aslan 28 Ocak 2012 günü bir trolcünün silahlı saldırısına uğradı. Ölümün kıyısından dönen ve maalesef bir gözünü kaybeden Ahmet Aslan’ı karşılamak üzere buradayız.

Ahmet başkana sıkılan kurşun, hepimize sıkılan kurşundur. Ahmet başkana sıkılan kurşun sürdürülebilir balıkçılığa gönül vermiş balıkçıya ve sürdürülebilir balıkçılığın mücadelesini veren tüm kişi ve kuruluşlara sıkılmış bir kurşundur.

Sürdürülebilir balıkçılık çocuklarımıza miras bırakacağımız denizlerin emniyetini sağlamaktır. Ahmet başkana sıkılan kurşun, çocuklarımızdan emanet aldığımız bu dünyanın sürdürülebilirliğine sıkılan bir kurşundur.

Bununla birlikte Ahmet Aslan’a karşı girişilen silahlı saldırı ne ilktir ne de sonuncu olmasını bekliyoruz. Zira bu tarz cana ve mala kast edici olaylar yıllardır vardır. Yeşilköy de saldırıya uğrayan balıkçıların dayakla hastanelik edilişi, bir başkanımızın silahla taranması, Selimpaşa da silahla yaralanan yirmi beş yaşındaki arkadaşımızın belden aşağısının felç olarak yaşamını sürdürdüğü ve teknelere verilen zararlar bir çırpıda akla gelenlerdir.

Bu saldırılara rağmen, bir türlü caydırıcılık unsuru kazandırılamayan kanun sebebiyle yasa dışı avcılık, yıllardır devam etmektedir.

Yasa dışı avcılık bugün artık gelişmiş bir çete haline gelmişlerdir. Bu çete Sahil Güvenlik, Deniz Polisi ve İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü denetçilerini birebir takip edecek 24 saat hizmet veren istihbarat ekibi bile oluşturmuş güçtedir. Denizde etrafını gözetleyecek en son model elektronik cihazlara sahiptirler. Bu çetenin bugüne kadar saldırısına uğrayan sadece balıkçılarımız değillerdir. Bunca yıldır verilen mücadelelerde güvenlik güçlerini kasten öldürmeye teşebbüslerini de hatırlıyoruz.

Olayın ciddiyetinin idrakıyla harekete geçen sayın İstanbul valimizin Türkiye de ilk defa Balıkçılık ve Su Ürünleri Komisyonu kurması elbette sevindiricidir. Bu komisyonda bizler de temsil edilmekteyiz.

Ancak, İstanbul gibi bir megapolde, İstanbul Boğazı gibi ekolojik önemi fevkalade bir denizde yasa dışı avcılıkla büyüyen, gelişen bir sektörün oluşmuş durumda. Bu sektör sucul kaynakların tükendiği bir dönemde balık stoklarının üzerinde ağır tahribata sebep olduğu gibi, sürdürülebilirlik taraftarı balıkçımıza da yaşam hakkı bırakmamakta.

Bu durumun değişmesi için hükümete sesleniyoruz, denizlerimizin geleceği için Meclis’e sesleniyoruz: 1380 sayılı Su Ürünlerinin Avcılığını ve Ticaretini düzenleyen kanunda yapılması gereken reform niteliğinde değişiklikler var. 1380’i bir an önce Meclis gündemine alın ve yok olmanın eşiğindeki sucul kaynaklarımızı ve yaşama savaşı veren balıkçımızı korumak üzere ve sürdürülebilir bir dünyada birlikte varolabilmemiz adına gerekli düzenlemeleri kimseyi kayırmadan, hiç bir önlemi esirgemeden bir an önce gerçekleştirin.

1380 sayılı Su Ürünlerinin Avcılığını ve Ticaretini düzenleyen kanunda yapılması gereken düzenlemeler kolay hayata geçmeyecek. Yasa dışı avcılıktan rant sağlayanlar bu değişikliklere karşı çıkacaklar. Biz, sürdürülebilir balıkçılık taraftarı kooperatifler ve birlikler olarak, biz beraberimizdeki tüm STK’ların da desteği ile ilan ediyoruz:

Siz reformu başlatın, biz yanınızdayız, bir sizinleyiz!

 

(Yeşil Gazete)

 

You may also like

Comments

Comments are closed.