Bal arıları 57 farklı pestisit yüzünden ölüyor

Yapılan yeni bir araştırmada Avrupa’da bal arılarının 57 farklı pestisit (kimyasal böcek ilacı) yüzünden öldüğü ortaya çıktı.

Hem ABD hem de Avrupa’da koloni çöküş hastalığı (CCD) adıyla bilinen bir hastalık sebebiyle arı popülasyonlarında dramatik düşüşler yaşanıyor. Daha önce pestisit kullanımı ve arı ölümleri arasında bağlantı kuran çok sayıda araştırma yayınlanmıştı. Arıların ölümü, mahsüllerin ve yabani bitkilerin yüzde 80’i arıla tarafından taşınan polenlerle döllendiği için büyük önem arz ediyor.

honeycomb

Zehirlenerek ölmüş arılar üstünde 200 farklı pestisit denendi

Polonya’da bulunan Veterinerlik Araştırma Enstitüsü’nde yürütülen deneylerde zehirlenerek ölmüş arılar üstünde 200 farklı pestisit denendi. Bu pestisitlerin hepsi AB tarafından onaylanmıştı. Araştırma ekibi 70’den fazla bal arısının zehirlenme vakasını inceledi arıların üstünde 57 farklı pestisit çıktı.

2013 yılında Avrupa Komisyonu  neonicotinoid adı verilen kimyasalı içeren üç farklı böcek ilacını yasaklamıştı. Öte yandan son bilimsel bulgular bulguların ortaya çıkışıyla Avrupa’dan 80’den fazla STK’nın oluşturduğu Arıları Koruyun (Save The Bees) koalisyonu  böceklerin sinir sistemini felç ederek arıları öldürdüğü düşünülen neonicotinoid kimyasalını içeren bütün kimyasalların yasaklanmasını talep ediyor.

Seralarda kullanılan ilaçlar bile zararlı

Dış ortamda ekilen ekinlerde pestisitlerin hepsi arılara bir şekilde zarar veriyor. Greenpeace’in Bilim biriminin yayınladığı bir araştırmaya göre ise neonicotinoid içeren ilaçlar seralardaki mahsullerde kullanıldığında bile arıları etkiliyor.  İngiltere’deki Exeter Üniversitesi’nden Kirsten Thompson sadece mahsulleri değil etraftaki yaban hayatı da zehirlediğini hem  arıların hem de polen diğer böceklerin korunması için neonicotinoid içeren haşere ilaçlarının tamamen yasaklanması gerektiğini söylüyor. AB’nin bu yıl yıl haşere ilaçlarında yasağın kapsamını genişletmesi bekleniyor ama STK’ların taleplerinin ne kadarının karşılanacağı bilinmiyor.

 

(Yeşil Gündem)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

[COP29] Yeni taslak metin yayımlandı: 2035’e kadar 250 milyar dolar iklim finansmanı

COP29 Başkanlığı'nın yeni nihai taslak metninde gelişmekte olan ülkelere 2035'e kadar 250 milyar iklim finansmanı öngörülüyor. Ayrıca 1,3 trilyon dolar toplama yönünde daha geniş bir hedef belirleniyor.

[COP29] BAE’den Suudilere uyarı: ‘Fosil yakıtlarda uzaklaşma’ya itirazı sonlandırın

Bakü'de Suudi Arabistan'ın COP28'de mutabakat altına alınan 'fosil yakıtlardan uzaklaşma' taahhüdünün geri alınması çabaları, komşusu ve müttefiki, petrol ülkesi Birleşik Arap Emirliklerini bile kızdırdı.

ABD, zürafaları ‘tehlike altındaki türler yasası’ kapsamına alıyor

İklim krizi ve vücut parçalarından yapılan süs eşyalarına yoğun talep nedeniyle sayıları yüzde 77 oranında azalan zürafalarla ilgili girişimin kaçak avlanmayı azalması umuluyor.

Uluslararası Ceza Mahkemesi’nden Netanyahu hakkında tutuklama emri

UCM savaş suçu işledikleri gerekçesiyle İsrail Başbakanı Netanyahu, eski Savunma Bakanı Gallant ve Hamas liderlerinden Deyf'in yakalanmasına hükmetti.

Türkiye’de kömür yatırımlardan tamamen çıkan banka sayısı 4

Türkiye’nin en büyük 17 bankasından sadece dördünün kömür yatırımlarından tamamen çıkma kararı aldı. Temiz enerji projelerine yönelmeyi taahhüt eden banka sayısı ise 12.

EN ÇOK OKUNANLAR