EkolojiManşet

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan Avukat Onur Cingil hakkında iddianame

0

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, gönüllü olarak üstlendiği çevre davalarıyla bilinen Avukat Onur Cingil hakkında “Kamu Görevlisine Görevinden Dolayı Alenen Hakaret” suçlamasıyla iddianame hazırlandı.

Onur Cingil, Güngören’deki Tozkoparan Mahallesi’ndeki kentsel dönüşüme, Kazdağları’ndaki altın madenine ve Validebağ Korusu’nda yapılmak istenen projeye karşı verdiği hukuk mücadeleleri ile biliniyor.

Sosyal medya paylaşımına soruşturma

Başsavcılık başlattığı soruşturmanın gerekçesi olarak Avukat Cingil tarafından yapılan sosyal medya paylaşımlarını gösterdi. Libya’da şehit olan MİT mensubunun haberini yaptıkları için tutuklu yargılanan gazeteciler Barış Pehlivan, Barış Terkoğlu, Hülya Kılınç ve Murat Ağırel 9 Eylül 2020’de beraat etmişti.

Gazetecilerin tutukluluk incelemesinin avukatlara haber verilmeden yapılmasına tepki gösteren Cingil, 4 Mayıs 2020’de bir paylaşım yapmış ve “Tutukluluk incelemesi avukat ya da kişinin kendi huzurunda yapılır. Peki bu ahlaksızlar ne yapmışlar? Ne bize ne müvekkillere haber vermişler. Barodan CMK avukatı istemişler” demişti.

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı bu paylaşımdan dolayı Cingil hakkında hazırladığı iddianamede “Kamu Görevlisine Görevinden Dolayı Alenen Hakaret” suçlamasını yöneltti. İddianame Bakırköy Ağır Ceza Mahkemesi‘ne gönderildi.

 

Cingil: Zamanlaması manidar

Kendisine yönelik hazırlanan iddianame hakkında Yeşil Gazete‘ye konuşan Onur Cingil,  “Çok önceki bir dosya ile ilgili yapıldı. Mevcut iklime ve bazı konularda öne çıkmaya bağlıyorum. Uzun zamandır soruşturma vardı. Adalet Bakanlığı’ndan izin isteniyordu. Kanun gereği iki defa soruluyor ikisinde de soruşturma izni verdiler. Bazı dosyalar unutuluyor gidiyor, bazı yerlerde de düğmeye basılıyor” yorumunu yaptı.

Müdahili olduğu birçok davada başarılar elde ettiklerini belirten Avukat Cingil, “Bu sebeple açılan soruşturmanın zamanlamasını manidar buluyorum” ifadelerini kullandı.

‘Demokrasi mücadelesine devam’

Savunma için tebligat geldiğinde yalnızca bir tweetinin yer aldığını ifade eden Cingil, “Şu anda iddianameye baktığımızda iki tweet görüyoruz. Belli ki sonradan ekleme yapılmış” dedi.

“Türkiye’de bir gün herkes yargılanacak” ifadelerini kullanan Avukat Cingil, her zaman olduğu gibi demokrasi mücadelesine devam edeceğini söyledi.

Soruşturma haberinin üzerine birçok ekoloji örgütü “Onur Cingil Yalnız Değildir” etiketi üzerinden tepkilerini dile getirdi. Etiket kısa sürede Twitter’da en çok konuşalan etiketler listesine girdi.

 

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.