Doğa MücadelesiEkolojiManşet

Bakanlıktan Kazdağları Ekofest’e beşinci iptal kararı: Bir araya gelmemiz rahatsızlık yaratıyor

0

Kazdağı Ekofestivali’nin Darıdere Tabiat Parkı’nda yapılması konusunda 09 Mayıs 2023 tarihinde Tarım ve Orman Bakanlığı 2’nci Bölge Müdürlüğü tarafından verilen izin “yangın” gerekçesi ile iptal edildi.

“Haklarımızla varız” temasıyla 21-25 Haziran tarihleri arasında yapılması planlanan ekolojik festivale yönelik karar, festivali düzenleyen Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği‘ne ancak ancak 17 Haziran’da iletildi.

Bunun üzerine dernek, festivali planlandığı tarih aralığında gerçekleştirebilmek adına yeni alan arayışına başladığını duyurdu.

“Yeni Festival alanı bilgisi netleşir netleşmez hemen paylaşacağız” diyen dernek, katılımcılardan sosyal medya hesaplarını takip etmeye devam etmelerini rica etti.

İptal kararı, Kazdağı Ekofest için verilen toplamda beşinci, üst üste ise dördüncü iptal kararı olma özelliğini taşıyor. İlki 2014 yılında düzenlenen festival 2016’da darbe girişimi, 2020 ve 2021 yıllarında pandemi, 2022 ve 2023 yıllarında ise yangın gerekçe gösterilerek iptal edildi.

Duvar‘ın aktardığına göre, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Süheyla Doğan, Kazdağı Ekofest’in üst üste dördüncü kez iptal edilmesini değerlendirdi.

‘Yangını gözeterek tarihi belirledik’

Her yıl ağustos ayı içinde farklı tarihlerde düzenlenen festivalin bu yıl yangın dönemine girmemesi için haziran sonuna gerçekleştirilmesini planladıklarını söyleyen Doğan, bölgede yangın tehdidi oluşturmak istemediklerini söyledi.

Doğan, “Bunu gözeterek yangın dönemi başlamadan Ekoloji Festivali yapmak istedik. Buna bağlı olarak da mayıs ayının hemen başında, Doğa Koruma Milli Parklara festivalimizi bildirdik. Ancak programlarımız da yayımlandıktan sonra yangın nedeniyle iptal edildiği bildirimi yapıldı” diye konuştu.

Festival için yeni bir yer aradıklarını dile getiren Doğan, Kazdağı Ekofest 2023’ü mutlaka gerçekleştirmek istediklerini ifade ederek, “Festivalimizin bütün katılımcıları, destekçileri yanımızda, müzik grupları nerede olursa yanımızda olacaklarını söylüyorlar, panelistlerimiz de öyle” dedi.

‘Bizlerin bir araya gelmesi rahatsızlık yaratıyor’

Son yıllarda yasaklanan festivalleri, iptal edilen konserleri hatırlatan Doğan, yaşam alanlarına ve yaşam tarzına müdahalenin giderek arttığını söyledi. Doğan, şunları kaydetti:

“Son yıllarda ülke genelinde festivallere, konserlere karşı bir direnç var. Birçok sanatçının konserleri yasaklanıyor. Yaşam alanlarına ve yaşam tarzına ciddi anlamda müdahale var. Festivalin geçen yıl yasaklanması ile bu yıl yasaklanma gerekçesi aynı olabilir ama sanıyoruz ki bizlerin bir araya gelmesi rahatsızlık yaratıyor. Biz haklı olduğumuzu biliyoruz. Ekofest de bizim hakkımız. Konuşmak, söyleşmek, müzik dinlemek hakkımız. Bu haklarımızı sonuna kadar kullanmak için elimizden geleni yapacağız.”

Ekofest’e buradaki bağlantı üzerinden kaydolmak mümkün.

You may also like

Comments

Comments are closed.