Doğa MücadelesiManşetYerel

Bakanlıklar Akbelen Ormanı hakkındaki soruları yanıtsız bıraktı

0

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ile Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Muğla’da genişletilmek istenen kömür madeni için kesilmek istenen Akbelen Ormanı hakkındaki soruları yanıtsız bıraktı.

CHP Muğla Milletvekili Suat Özcan ve HDP Ankara Milletvekili Avukat Filiz Kerestecioğlu Akbelen Ormanı’nın çevresel etki değerlendirmesi yapılmadan kesilmesi ve maden ruhsat alanının genişletilmesine dair soru önergeleri hazırlamıştı.

Maden işletme ruhsat alanı için ÇED yapıldı mı?

Suat Özcan soru önergesinde Murat Kurum’a Akbelen Ormanı’nı da içeren 86541 no’lu maden işletme ruhsat alanında ÇED yapılıp yapılmadığını ve şirkete 230 bin dönümlük bir alanda işletme ruhsatı verilmesinin çevresel etkilerini sormuştu.

Enerji Bakanı’na ise ruhsat birleştirmelerin amacını ve ruhsat alanının denetimini sormuştu. 86541 numaralı maden işletme ruhsatının alanı, Milas ilçesinin toplam yüzölçümünün yüzde 10’una denk geliyor.

HDP’li vekil Filiz Kerestecioğlu ise, Tarım ve Orman Bakanı’na, Akbelen Ormanı’nın kömür madenine tahsisinden önce ÇED yapılıp yapılmadığını, Anayasa’ya aykırı kesimin iptal edilip edilmeyeceğini sormuştu.

‘Bilgi edinme hakkımız engellenemez’

İkizköy Çevre Komitesi ve KARDOK tarafından yapılan açıklamada soruların yanıtsız bırakılmasına ilişkin “Bilgi edinme hakkımız engellenemez!” tepkisi gösterildi.

İki kurumun şu anda kömür ruhsat alanlarının birleştirilerek ÇED’den kaçırılmasına dair Muğla Valiliği’ne açtığı dava ve Akbelen Ormanı’nın madene tahsisine dair Tarım ve Orman Bakanlığı ile Orman Genel Müdürlüğü’ne açtığı dava devam ediyor.

Her iki davada da sahada keşif yapılması ve teknik detaylar için bilirkişi incelemesine karar verildi.

You may also like

Comments

Comments are closed.