Doğa MücadelesiManşetTürkiye

Bakanlık yanıtladı: 2020 yılında 2 bin 822 projeye ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verildi

0

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Çevre Komisyonu CHP Sözcüsü Murat Bakan‘ın İzmir ve Türkiye genelindeki Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) verilerine dair verdiği soru önergesine Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum‘dan yanıt geldi.

Bakan, 2020 yılında Türkiye genelinde toplam kaç ÇED başvurusu yapıldığını, bununla birlikte kaç proje hakkında hangi kararların verildiğini sormuştu.

Bakanlık bu soruyu, “2020 yılında yapılan ÇED başvuru sayısına göre değil; sadece 2020 yılında verilen karar sayısına göre bilgi verilebilmektedir” şeklinde yanıtladı.

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan ise bu cevabı, “Kaç başvurudan kaçı hakkında hangi kararları verdiğinizi açıklarsanız eğilimi ve gidişatı görebiliriz. Bu veriler bu haliyle bir anlam ifade etmiyor” şeklinde yanıtladı.

2 bin 822 projeye ‘ÇED gerekli değildir’ kararı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 2020 yılında toplam 2 bin 822 projeye ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verildiğini açıklarken, 390 projeye ÇED olumlu, 58 projeye ÇED gerekli, yedi projeye ÇED olumsuz ve 175 projeye de ‘mevzuattan iade/iptal’ kararı verildiğini belirtti.

Sorular, toplam veriyle cevaplandı

Murat Bakan’ın İzmir’de 2002-2020 yıllarında yapılan ÇED başvurularının yıllar bazındaki verileri sorusu, yıllar bazında değil, 18 yıllık toplam veriyle cevaplandı.

Buna göre, İzmir’de 2002-2020 yıllarında toplam 2 bin 544 projeye ‘ÇED gerekli değildir’, 340 projeye de ‘ÇED olumlu’ kararı verilirken, 33 projeye ‘ÇED gereklidir’ ve iki projeye ‘ÇED olumsuz’ cevaplarının verildiği kaydedildi.

Mevzuattan iade/iptal kararı proje sayısının 280 olduğu açıklandı ve iade/iptal verilerinin 2014-2020 yıllarında olduğu vurgulandı.

Sektörel dağılımlar

CHP’li Murat Bakan’ın İzmir’de 2002-2020 yıllarında ‘ÇED olumlu’ ve ‘ÇED gerekli değildir’ kararları verilen projelerin sektörel dağılımları sorusuna da toplu veriyle cevap verildi.

Cevapta, İzmir’de 18 yılda verilen ‘ÇED gerekli değildir’ kararlarının 672’sinin tarım-gıda, 546’sının petrol-madencilik, 494’ünün atık-kimya, 414’ünün sanayi, 208’inin enerji, 147’sinin turizm-konut ve 63’ünün de ulaşım-kıyı sektörüne verildiği kaydedildi.

‘ÇED’in gerçek işlevi yerine getirilmiyor’

CHP’li Murat Bakan, açıklanan rakamların, ÇED’in gerçek işlevini yerine getirmediğini ortaya koyduğunu dile getirdi:

Bakanlık yanıtı ÇED’in gerçek işlevini yerine getirmediğini açıkça ortaya koyuyor. Amacı çevreyi korumak, olası sorunları engellemek olan ÇED, yapılmak istenen proje önünde aşılması gereken engel olarak görüldüğü için bilimsel ve objektif kriterler yok sayılıyor.

İzmir’de 18 yılda tam 2 bin 544 projeye ‘ÇED gerekli değil’ denmiş, buna karşılık sadece 33 projeye ‘ÇED gerekli’ denmiş. 340 proje için ‘ÇED olumlu’ kararı çıkmış, buna karşılık sadece 2 projeye ‘ÇED olumsuz’ kararı verilmiş. Doğamızın ve geleceğimizin nasıl tahrip edildiği Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın paylaştığı ve paylaşmadığı verilerle gözler önüne seriliyor.”

‘AKP hiçbir zaman şeffaf olmadı’

Bakan, ayrıca 2020’de başvurusu yapılıp aynı yıl içinde ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verilen proje sayısının da cevapsız kaldığını belirterek şu açıklamaları yaptı:

Muhalefetin soruları, denetim mekanizması açısından çok önemlidir. Bu yüzden doğru soruyu sormak hayatidir. Önerge yanıtları daha da önemlidir. Çünkü bu, Bakanlıkların yani bürokrasinin nasıl yönetildiği hakkında bilgi verir. 2020’de başvurusu yapılıp aynı yıl içinde ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verilen proje sayısını sormuştum.

Bu kritik bir soruydu. Toplam ÇED başvuru sayısı gibi yanıtsız kaldı. AKP hiçbir zaman hiçbir konuda şeffaf olmadı. 18 yıldır ‘mış gibi’ yönetiyorlar. Çünkü bakış açıları ‘mış gibi’ gibi. Tek gerçeklikleri; bu toprakları ranta talana teslim edip üç beş müteahhitte peşkeş çektikleri ve hunharca ceplerini doldurmaları.”

You may also like

Comments

Comments are closed.