2023 KAHRAMANMARAŞ DEPREMİManşetTürkiye

Bakanlık, depremzede çocukların İHH’de olduğunu doğruladı

0
Maraş’ta dokuz saat arayla meydana gelen ve 11 ilde yıkıma yol açan iki büyük depremde ailesini kaybeden ve refakatsiz en az 20 çocuğun iktidara yakınlığıyla bilinen İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH) tarafından bir eve yerleştirildiği ortaya çıktı.

TELE1’den Egehan Erkün’ün aktardığına göre, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı yetkilisi, söz konusu ihbarın ardından bakanlık personellerinin polis ekipleriyle birlikte villaya gittiğini ve konutun Aynur Akdeniz isimli İHH yöneticisine ait olduğu bilgisine ulaştıklarını ifade etti.

Bakanlık kaynağı, Aynur Akdeniz ile 20 depremzede çocuk ve yedi annenin Hatay’ın Kırıkhan ilçesinde geçmişte de iletişim halinde olduğunu söyledi.

Ayrıca bakanlık personellerinin, çocukları belli aralıklarla ziyaret ettikleri ve herhangi bir aykırılık tespit edilmediği öğrenildi.

Çocuklar mülteci

Bakanlık yetkilisi, villada kalan çocukların ve annelerinin Suriyeli mülteci statüsünde Türkiye’ye geldiklerini belirtti.

Yetkili konuyla ilgili şunları söyledi:

“Çocukları ve annelerini İstanbul’a getiren İHH gönüllüsü Aynur Akdeniz. Ancak ilişkileri Hatay, Kırıkhan’dan beri var. Bu çocuklar ve anneleri Kırıkhan’da zaten beraberler.

Çocukların babaları yok. Anneler ve çocukları var sadece. Depremden önce vefat etmiş veya yoklar. Burada kalan çocuklar Suriyeli mülteci. Bakanlık personelleri gidip gerekli denetimleri yaptı.

Hepsinin annesi orada. Herhangi bir aykırılık yok. Çocukların durumu iyi, sağlıkları ve beslenmeleri iyi. Bizim ekiplerimiz adresi biliyorlar. Ara ara gidiyorlar. Olur da şartları kötüleşirse biz devlet olarak koruma altına alırız.”

‘Çocukların takipçisiyiz’

Afet İçin Feminist Dayanışma da çocukların İHH’ye verilmesine tepki gösterdi:

“Deprem bölgesinden alınıp İHH’nın ‘ayarladığı’ evlere taşınan çocuklarla ilgili Bakanlığın yaptığı açıklama kabul edilemez. Depremzede çocukların yeri tarikat yurdu değil, ‘ailenin rızası vardı’ demek bir bahane değil.”

Ne olmuştu?

Deprem nedeniyle birçok çocuğun ailesini kaybettiği veya çocukların kaybolduğu iddia ediliyor. Depremin ilk günlerinden bu yana bazı depremzede çocuklara devlet tarafından sahip çıkılmadığı ileri sürülüyor.

Bu iddialara ilişkin daha öne açıklama yapan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, “Deprem bölgesinde şu ana kadar ailelerine ulaşılamayan refakatsiz çocuklar konusunda tek yetkili kurum bakanlığımızdır” demişti.

Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği, deprem bölgesindeki refakatsiz çocukların tarikatlar tarafından kaçırıldığı, kendilerini aileleri olarak tanıtan kişilere veya organ mafyalarına teslim edildiğine dair iddialar üzerine suç duyusunda bulundu.

Çağdaş Hukukçular Derneği de depremzede ve kimsesiz olabileceği düşünülen çocukların tarikatlarla ilişkili olabilecek bir derneğe teslim edildiği yönünde ciddi şüpheler içeren bir ihbar aldıklarını duyurmuştu.

You may also like

Comments

Comments are closed.