SağlıkKoronavirüs SalgınıManşetTürkiye

Bakan Koca: Vaka sayısı değil, ‘kesitsel tarama ve saha çalışmaları’ açıklanacak

0
Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bugüne kadar koronavirüs testi pozitif olan sağlık çalışanlarının sayısının 40 bini geçtiğini; hayatını kaybedenlerin sayısının ise 107 olduğunu açıkladı. 
 
Koca, 15 Ekim’den itibaren vaka sayılarının açıklanıp açıklanmayacağına dair soruya, “Kesitsel taramalar ve saha çalışmaları paylaşılacak” diye yanıt verdi.
 
Bakanlık, günlük Covid-19 tablosunda yalnızca semptomu olan hastaları paylaşıyor, PCR testi pozitif çıkan, asemptomatik kişilerin sayısı ise bilinmiyor. 

Bugünden itibaren yeni kesitsel taramaların başlayacağını, bunların sonuçlarını zaman zaman açıklayacaklarını belirten Koca şunları söyledi:  “Testi pozitif olan, bulgusu olsun olmasın, biz herkesi izole ediyoruz. Bu kişilerin temaslılarını bulup izole ettiğimiz gibi, hepsini HES sistemine kaydediyoruz. Mücadelede sonuç almak için siz bunu yapmak zorundasınız, bunu gizleyemezsiniz, biz ötesini yapıyoruz.” Bakan, bütün çalışmaların Dünya Sağlık Örgütü‘nün bilgisi dahilinde yapıldığını, sonuçların da örgüte bildirildiğini kaydetti. 

İstanbul’da yüzde 50 artış

Koronavirüs (Covid-19) vakalarında İstanbul‘da son bir ayda ortalama yüzde 50 artış olduğunu kaydeden Koca, salgının geçen aylarda zirve düzeyine çıktığı Ankara’da yüzde 60’a yakın azalma olduğunu söyledi. “Artışın önümüzdeki günlerde tedbirlere uyarak azalmasını sağlamalıyız” diyen Bakan Koca,  sokağa çıkma kısıtlaması gibi tedbirler uygulamayı düşünmediklerini, katı tedbirler olmadan vaka artışını kontrol altına alabildiklerini belirtti.

Aşı çalışmaları

Türkiye’de geliştirilen potansiyel iki koronavirüs aşı çalışmasında hayvan çalışmalarının tamamlandığını, yakında insan çalışmasına geçileceğini belirten Koca, “Yurt dışından gelen aşıların gerektiğinde uygunluğuna kanaat getirdiğimize vatandaşımızı uygulama konusunda da ilişkilerimizin devam ettiğini söyleyebilirim. Uygulaması muhtemel yıl başından önce olabilir” diye konuştu. 

Bakan gribin bulaşmasına karşı da yeterince duyarlı olunmadığını belirtti, “Tedbirli olursak iki hastalığa karşı da ciddi başarılar elde ederiz” dedi; maske ve mesafenin önemine dikkat çekti.  Koca’nın açıklamasına göre, bu yıl 1.5 milyon dozdan fazla grip aşısı geldi. 

Bakanın açıklamalarında öne çıkan diğer noktalar şöyle: 

  • Bilim Kurulumuzun, ‘evlerde 10 kişiyi geçmemek’ şeklinde aile içi temasın azaltılması tavsiyesi oldu.İlk günden beri verdiğimiz bütün rakamların tamamının doğru olduğundan vatandaşımız emin olsun.
  • (Üniversitelerin açılması konusu) Önümüzdeki 2-3 haftanın değerlendirmek için önemli olduğunu düşünüyorum. Bilim Kurulu’nun da görüşü bu yönde oldu.

Sağlık Bakanlığı’nın açıklamasına göre, son 24 saatte 57 kişi koronavirüs yüzünden hayatını kaybetti. Bakanlık verilerine göre, Türkiye’de bugüne kadar 340.450 kişinin Covid-19 hastası oldu ve toplam 9.014 kişi bu nedenle yaşamını yitirdi. Son 24 saatteki ağır hasta sayısı ise 1.418.

More in Sağlık

You may also like

Comments

Comments are closed.