Fotoğraf: Christopher Pike / Bloomberg
Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) başkenti Abu Dabi‘deki bir iklim ve sağlık konferansına katılan konuşmacılar, hükümeti protesto etmemeleri ve şirketleri eleştirmemeleri konusunda uyarılarla karşılaştı.
Organizatörlerin geçen ay Abu Dabi’de düzenlenen Sağlıklı Gelecek Tahmini etkinliğinde panelistlere “BAE yasalarının farkında olmalarını ve bunlara saygılı olmalarını” tavsiye ettiğini ve “İslam’ı, BAE hükümetini, şirketlerini veya bireylerini eleştirmeyin” ve “protesto etmeyin” uyarısında bulunduğunu bildirdi.
Yapılan uyarılar, kasım sonu itibarıyla Dubai‘de yapılacak olan BM İklim Konferansı’nda (COP28) bir petrol ülkesi olan BAE’nin iklim kriziyle mücadele konusunda gerekli adımları atma konusundaki kararlığına ilişkin endişelerin artmasına neden oldu.
Financial Times’tan Aime Williams ve Attracta Mooney‘nin aktardığına göre, panelistlere verilen yazılı kılavuzda şu açıklamalar yer aldı:
İklim değişikliğinin tartışmalı bir konu olabileceğini anlıyoruz ve program gündemi boyunca sivil söylemde yer alan tüm bakış açılarını ve görüşleri memnuniyetle karşılıyoruz. Birleşik Arap Emirlikleri’nde protesto yasa dışıdır ve her türlü rahatsız edici protesto yerel makamlar tarafından ele alınacaktır.
İklim aktivistleri, kısıtlamaların Birleşik Arap Emirlikleri’nde sansürü teşvik ettiğini ve BAE’nin BM’nin iklim zirvesine ev sahipliği yapmaya uygunluğu hakkında daha fazla soru işareti ortaya çıkardığını söylüyor.
Politika yapıcıları ve karar alıcıları iklim kriziyle mücadele yanlısı kararlar almaya itmeyi amaçlayan protesto ve eylemler, COP konferansları için önemli bir yere sahip. 2021’de Birleşik Krallık’ın Glasgow kentinde yapılan COP26 sırasındaki gösterilere yaklaşık 100.000 kişi katılmıştı.
ABD’li bir iklim grubu olan Oil Change International‘dan Collin Rees, durumun “son derece endişe verici” olduğunu söyledi: “Burada dolaşan üslup, iklim müzakerelerinde kabul edilemez. Bu konuda güçlü bir geri adım atılmalı ve BM yaklaşan COP için mümkün olduğunca güçlü bir yer sağlamalı.”
Bir COP28 BAE sözcüsü ise yanıt olarak konferansın “kamu ve özel sektörden, sivil toplumdan, bilimsel topluluktan, kadınlardan ve gençlerden tüm paydaşları dahil eden kapsayıcı bir yaklaşım izleyeceğini” ve “uzlaşmayı kolaylaştıran kapsayıcı, yapıcı diyalogları memnuniyetle karşılayacağını” söyledi.
BAE, COP28 zirvesi öncesinde petrol üretim faaliyetleri ve bunların neden olduğu çevresel zararlar nedeniyle eleştirilmiş ve ev sahibi olarak uygunluğuna ilişkin birçok şüphe dile getirilmişti.
Dünyanın en büyük petrol üreticilerinden biri olan Körfez ülkesinin Abu Dabi Ulusal Petrol Şirketi (ADNOC) Genel Müdürü Sultan Al-Jaber‘i iklim için son derece önemli olan zirvenin başkanı olarak ataması da derin tartışmalara yol açmıştı.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…