YerelDoğa MücadelesiManşet

‘Ayvalık tamamen korunmasız mı kaldı?’

0

19’uncu yüzyılda zeytine dayalı endüstri ile öncü, çok kültürlü bir mirasa ve eşsiz bir coğrafyaya sahip, nadir bir liman kenti olan Ayvalık, kent merkezi, Cunda Adası ve Çamlık Kentsel Sit Alanları’na ait Koruma Amaçlı İmar Planları’nın Balıkesir Koruma Bölge Kurulu’nca iptalini tartışıyor.

Aralarında akademisyenlerin, meslek odalarının ve sivil toplum kuruluşlarının da bulunduğu Ayvalıklılar ortak bir açıklama yayınlayarak şehri korumak için sürecin takipçisi olacaklarını belirtti.

Yapılan ortak açıklamada şehrin 2017 yılında Endüstriyel Kültürel Peyzaj tanımıyla UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’ne alındığı hatırlatıldı ve “Yeni imar planlarıyla Ayvalık tamamen korunmasız mı kalacak?” sorusu yönetildi.

‘Plansızlık dönemi risk taşıyor’

Açıklamada “2018 yılında sonuçlanan bir davayla Ayvalık sadece rantı artırma hedefiyle hareket eden ve bu eşsiz doğayı yok ederek betonlaştıracak çevrelere karşı korumasızdır” denildi. Yapılan açıklamanın devamında şu ifadeler yer aldı:

Balıkesir Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu’nun 11.09.2020 tarih ve 2244-2245-2246 no’lu kararları ile Geçiş Dönemi Koruma Esasları ve Kullanma Şartları belirlenerek, Ayvalık Kentsel Sit Alanı içerisindeki imar ve yapılaşma kuralları tamamen Balıkesir Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu’nun inisiyatifine bırakılmıştır.

Ağustos 2020’den beri tüm ilgili kurumların bilgisi dahilinde olan bu durumla birlikte Ayvalık’ın bugünden öngörülemeyen bir zaman diliminde plansız ve korumasız kaldığı anlaşılmaktadır. Ayvalık’ın uzun süreceği açık olan bu plansız döneminde karşı karşıya kalacağı büyük riskler bulunmaktadır.

‘Plan çalışmaları iki yıldır sürüyor’

Açıklamaya göre, yaklaşık iki yıl önce Balıkesir’in 18 ilçesinin 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planları ile Ayvalık, Havran, Sındırgı, Gömeç/Karaağaç ve Edremit/Altınoluk Kentsel Sit Alanları’nın 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı İmar Planları Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından ihale edildi.

Planların yapım süreçlerinin ihaleyi alan şirketler tarafından halen devam ettirildiği belirtilen açıklamada plan tamamlandıktan sonra da Ayvalık Belediyesi yetki alanında olan 1/1000, 1/500’lük gibi daha detaylı uygulama planlarının ihalesine çıkılacağı ve yapım süreci başlayacağı belirtildi.

‘Söz sahibi olmak istiyoruz’

Ayvalık’ın geleceğini Ayvalık’ta yaşayanlar şekillendirmesi gerektiğine vurgu yapılan açıklamada şunlar dile getirildi:

Ayvalık’ın geleceğini şekillendirecek ve belirleyecek yeni planlar sürecinde; biz Ayvalıklılar, tüm Ayvalık Sevdalısı sivil toplum örgütleri, Ayvalık’a emek vermiş akademisyenler, mimarlar, mühendisler, plancılar olarak, bu aşamada gerçek anlamda söz sahibi olmak istiyoruz. Çünkü Ayvalık halkını, esnafını, özellikle dar gelirli insanlarını, yaşam biçimini, doğayı, tarihi kent kimliğini koruyan, deprem, yangın gibi olası doğal afetlere karşı dayanıklı bir imar planı istiyoruz. Bu da ancak şeffaf bir şekilde hazırlanacak planlarla mümkündür.

Bu sürecin uzlaşma ile sürdürülmesinden, tüm paydaşlara açık iş birliği ve fikir alışverişi ile şeffaf düzlemde yürütülmesinden yanayız. Dayatma ile işleyecek bir süreç kamusal yarardan çok Ayvalık’a zarar verecektir.

Başta bilgilendirme esaslı olmak üzere, Ayvalık’ı korumak adına bizler her an takipteyiz ve gerekirse, hukuki düzlemde olmak üzere, örgütlü mücadeleye de hazırız. Ayvalık’ın geleceğini Ayvalık’ta yaşayanlar şekillendirmelidir.”

Fotoğraf: Nilgün Kaya

Ortak açıklamada yer alan kurum ve kişiler

Ortak açıklamada şu kurum ve kişilerin imzası yer aldı: TMMOB Mimarlar Odası, Ayvalık İnş. Müh. Odası, Ayvalık Tabiat Platformu, Ayvalık Araştırma Geliştirme, Atatürkçü Düşünce Derneği, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği, Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Ayvalık Şubeleri, Ayvalık Kuş Gözlem Topluluğu,

Ayvalık Hayvan Hakları Derneği, Ayvalık Kültür Sanat Derneği, Ayvalık Sanat Derneği, Eğitim-Sen Ayvalık Temsilciliği, Ayvalık Yerel İnsiyatifi, Öğrenci Sendikası Mimar/Mühendis Meclisi, CHP, Sol Parti,Türkiye İşçi Partisi,Türkiye Komünist Partisi, Emep Ayvalık İlçe, İnsan Hakları Derneği Balıkesir Şb., Pir Sultan Abdal Derneği, Eski Belediye Başkanları Ali Güreli, Hasan Bülent Türközen ve Rahmi Gencer ile Balıkesir Büyükşehir Meclis Üyesi Süleyman Cengiz Dikici.

More in Yerel

You may also like

Comments

Comments are closed.