EkolojiManşetYerel

Ayvacık’ta biyokütle enerji santrali için yapılan plan değişikliklerine itirazlar sunuldu

0

Çanakkale‘nin Ayvacık ilçesinde kurulmak istenen Biyokütle Enerji Santrali için İmar Planı değişiklikleri 21 Mayıs tarihinde İl Genel Meclisi kararı ile onaylandı.

Kararla ilgili Çanakkale İl Özel İdare İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürlüğü‘nden yapılan duyuruda, “Entegre katı atık yönetimi kapsamında elektrik enerjisi üretim tesisi kurulması amacıyla hazırlanan “Enerji Üretim Alanı” amaçlı 1/5.000 ölçekli nazım ve 1/1.000 ölçekli uygulama imar plan tadilatları, 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanunu’nun 10. maddesinin (c) bendi gereğince İl Genel Meclisi’nin 21.05.2021 tarih ve 64 sayılı kararı ile onaylanmıştır” ifadeleri kullanıldı.

‘Çöplerin hedefi Ayvacık olacak’

24 Haziran tarihine kadar itirazların sunulabilmesi için askıya çıkarılan imar planı değişikliklerine itiraz edenKazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği konu hakkında şu endişelerini dile getirdi:

  1. Ayvacık’a biyokütle termik santrali kurulmak isteniyor.
  2. Yakıt olarak fosil yakıtlar değil biyokütle denen ev, sanayi ve tarım atıkları kullanılacak.
  3. Bu yalnız Ayvacık’ın değil, çok sayıda belediyenin atıklarını bertaraf etmek için kullanılacak bir tesis. Yani Türkçesi, Ayvacık dışından da çöpler Ayvacık’a gelecek.
  4. Termik santral için bölgenin biyokütlesi yetersiz kalırsa başka kaynaklar da kullanılacak. Örneğin hibrid bir santral olabilir. Yani biyokütle dışında fosil yakıtlar da kullanılabilir.
  5. Bölge dışından hatta yurtdışından atık ithal edilebilir. Ediliyor zaten.
  6. 192 ülkenin imzalayıp yürürlüğe koyduğu, ancak Türkiye dahil beş ülkenin imzalamadığı “Paris İklim Sözleşmesi” var olan bu tür tesislerin kapatılmasını programa koydu. Bir çoğu kapatıldı. Çöplerini gönderecek yer arıyorlardı. Türkiye çöplerin hedef ülkesi. Ayvacık zirve yapacak. Atmosferi kirletme, ısıtma, bozma zirvesi. Toprak ve su da zehirlenecek.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.