AYM, CHP’nin Kanal İstanbul başvurusunu reddetti

CHP başvurusunda, yap-işlet-devlet modeline ilişkin yasaya eklenen '...Kanal İstanbul ve benzeri su yolu projeleri...' ibaresiyle ilgili uzmanların uyarılarına yer vermişti.

Anayasa Mahkemesi (AYM), CHP‘nin Kanal İstanbul Projesi’nin yap-işlet-devret modeline ilişkin düzenlemesine yaptığı itirazı görüştü. Yüksek Mahkeme, oy birliğiyle CHP’nin talebini reddetti.

CHP, Grup Başkanvekilleri ve 139 milletvekilinin imzasıyla sunduğu ve bilim insanları ile uzmanların İstanbul’a telafisi olmayacak zararlar vereceğini belirttiği Kanal İstanbul’a ilişkin Anayasa Mahkemesine başvurmuştu.

‘Anayasa’ya aykırı değil’

CHP, yap-işlet-devlet modeline ilişkin yasaya eklenen “…Kanal İstanbul ve benzeri su yolu projeleri…” ibaresiyle ilgili uzmanların uyarılarını dikkate alarak başvuru dilekçesinde söz konusu düzenlemenin kente telafisi zor zarar vereceğini belirtmiş, bu nedenle yürütmenin durdurulmasını ve iptal edilmesini istemişti.

Yüksek Mahkeme, söz konusu ibarenin Anayasa’ya aykırı olmadığını belirterek iptal ve yürütmeyi durdurma talebini oy birliğiyle reddetti. AYM ret gerekçesinde, su yolunun idarenin düzenleyici işlemi niteliğinde olan imar planı kararıyla yapay olarak oluşturulduğunu belirterek, esasında imar planının bir parçası olduğuna vurgu yaptı ve imar planının iptali talebiyle idari yargı mercilerine dava açılabileceğini belirtti.

“Kanal İstanbul ve benzeri su yolu projelerinin gerçekleştirilme yönteminin belirlenmesi kanun koyucunun takdir yetkisi kapsamında” diyen AYM , iptali istenen kanun maddesinin kamu yararı dışında bir amaç gözetmediğini de iddia etti.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR