LGBTİ+Manşet

Aydın’da ilk kez düzenlenecek LGBTİ+ Onur Yürüyüşü polis tarafından engellendi

0
Fotoğraf: Aydın LGBTİ+ Dayanışması

Aydın‘da bu yıl ilk kez düzenlenmek istenen Onur Yürüyüşü polis tarafından engellendi. Eylemcilerin yürüyüş öncesinde İnsan Hakları Derneği (İHD) binasında toplanması üzerine polis binayı abluka altına aldı.

Binaya giriş çıkışlarda GBT soruşturması yapılması sebebiyle, LGBTİ+ aktivistleri basın açıklamasını bina içerisinde çevrimiçi olarak gerçekleştirmek zorunda kaldı.

Aydın Valiliği yasaklamıştı

Aydın LGBTİ+ Dayanışması‘nın çağrısıyla pazar günü Özgecan Arslan Parkı‘nda yapılması planlanan yürüyüş Aydın Valiliği tarafından yasaklanmıştı.

Gerekçe olarak ise “kamu düzeni ve genel asayişin devamının sağlanması, suç işlenmesinin önlenmesi, genel sağlığın, genel ahlakın ve vatandaşlarımızın can ve mal güvenliklerinin korunması, ilimizde yaşayan insanların huzur ve güvenliğinin, kişi dokunulmazlığının, tasarrufa müteallik emniyetin, kamu güvenliği ve esenliğinin sağlanması, milli güvenlik, kamu düzeni, suç işlenmesinin önlenmesi, genel sağlığın ve genel ahlakın veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması, olası şiddet ve terör olaylarının önüne geçilmesi” gösterilmişti.

Dayanışma tarafından yapılan açıklamada ise “Bu yasağı tanımıyoruz” denilerek eylemi yine de gerçekleştirecekleri belirtilmişti.

‘Asla pes etmeyeceğiz’

Kaos GL’nin aktardığına göre İHD binasında basın açıklaması yapan grup, “Varlığı, benliği, renkleri yok sayılan, yaşam alanları gasp edilen, ayrımcılıkla, ötekileştirilmeyle, sistematik şekilde nefret ve nefret saldırıları ile baş başa bırakılan LGBTİ+’lar olarak iktidar tarafından işgal edilen sokaklarımız, üniversitelerimiz, kampüslerimiz, kulüplerimiz, güvenli alanlarımız için; iktidarın saldırdığı İstanbul Sözleşmesi için, ‘haklarımız ve hayatlarımızdan vazgeçmiyoruz’ demek için alanlardayız ve haykırıyoruz!” dedi.

Açıklamada “Bugün sadece büyükşehirlerin belirli bölgelerinde kabul gören, varlığını devam ettiren LGBTİ+lar olmadığını, Türkiye’nin tüm illerinde LGBTİ+ların olduğunu, olacağını dolayısıyla da LGBTİ+’lar olarak 2015 yılından beri hükümet tarafından sistematikleştirilmiş nefret politikalarından en derin şekilde etkilendiğimizi fakat LGBTİ+lar olarak ‘asla pes etmeyeceğimizi’ söylemek isteriz” denildi.

‘Haklarımızdan vazgeçmiyoruz’

“Pandemi sürecinin başında çocukların gökkuşağı çizmesinden rahatsız olan, HIV ile yaşayanları ve LGBTİ+ları, yetki ve konumlarını kullanarak hedef gösteren zihniyet bilmelidir ki HIV ile yaşayanlar ve LGBTİ+lar olarak ne haklarımızdan ne de İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçiyoruz” denilen açıklama şu sözlerle devam etti:

“Bu sene gerçekleşen başta İstanbul, İzmir, Eskişehir ve Ankara olmak üzere yasaklanan, ablukaya alınan ve yoğun şiddetle müdahale edilen bütün onur yürüyüşleri ile LGBTİ+lar olarak baskıların bizi hiçbir zaman yıldırmadığını ve yıldırmayacağını göstermiş bulunmaktayız. Varoluşumuz sizin ‘yok öyle bir şey demeniz’ ile yok olmadı, olmayacak. Bu topraklarda LGBTİ+lar yüzyıllardır var ve var olacak.”

 

More in LGBTİ+

You may also like

Comments

Comments are closed.