Yazar, çizer ve bisiklet sever Aydan Çelik, Sokak Bizim Derneği’nden Arzu Erturan, Cansu Ertan, Erman Topgül ile,“Kent, Sokaklar ve Bisiklet Üzerine…” bir söyleşi gerçekleştirdi.
Kent deyince aklıma farklı renklerin aynı yüzeyde buluştuğu bir yelpaze,sallandıkça ferahlık veren bir renk çümbüşü geliyor diyen Aydan Çelik, “30 yıldır İstanbul’da yaşadığını, İstanbul’da yaşamanın bir ayrıcalık olduğunu belirterek, “Dünyanın en güzel sokağında, Boğaziçi’nde yaşadım. Orhan Pamuk’un İstanbul kitabında da yazar ya, insanın ruhunun daralmasına karşı en iyi ilaç Boğaz’da yapılacak bir yürüyüştür” diye konuştu.
Bisiklete olan ilgisi herkesçe bilinen Çelik’in, “Bi tur versene” kitabı üzerinden bisiklet konusuna da değinilen söyleşide, “Bisiklet insanı çocukluğuna çağırıyor. Bu şehirde ne eksik diye soruyorsunuz ya şefkat problemi var burada. Hoyratlık bu şehri mahvediyor.” diyen Aydan Çelik, bisikletin hayatta kalmanızı, payandalara ihtiyaç duymadan özgüven geliştirmenizi sağladığını vurgulayarak,İstanbul’un temel problemlerinden birisinin de hoyratlık ve yabancılaşma olduğunun altını çizdi.
Kaldırım nerede?
Sokak Bizim Derneği tarafından başlatılan gerek basında gerekse de kamuoyuında yoğun ilgi ile karşılanan “Kaldırım nerede?” kampanyasının da konu edinildiği söyleşide İstanbul’a gelmeden önce hep Yeşilçam sokağını merak ettiğini belirten Aydan Çelik, sokak ile ilk karşılaştığında hayalkırıklığına uğradığını,İstanbul’a hiç gelmemiş birisinin de hep duyduğu Nişantaşı, Cihangir gibi semtleri gördüğünde benzer duyguları yaşayabileceğini belirterek, “Milyon dolarlık evler dikili ama aşağıda doğru düzgün kaldırım yok, yürüyeceğin bir yer yok. Yani böyle bir karikatürize durum var ortalıkta” şeklinde konuştu.
Sokak Bizim.org sitesinde yayınlanan röportaja buradan ulaşmanız mümkün.
(Yeşil Gazete)