Aydan Çelik ile bisiklet, sokaklar ve kaldırım üzerine

Yazar, çizer ve bisiklet sever Aydan Çelik, Sokak Bizim Derneği’nden Arzu Erturan, Cansu Ertan, Erman Topgül ile,“Kent, Sokaklar ve Bisiklet Üzerine…” bir söyleşi gerçekleştirdi.

Kent deyince aklıma farklı renklerin aynı yüzeyde buluştuğu bir yelpaze,sallandıkça ferahlık veren bir renk çümbüşü geliyor diyen Aydan Çelik, “30 yıldır İstanbul’da yaşadığını, İstanbul’da yaşamanın bir ayrıcalık olduğunu belirterek, “Dünyanın en güzel sokağında, Boğaziçi’nde yaşadım. Orhan Pamuk’un İstanbul kitabında da yazar ya, insanın ruhunun daralmasına karşı en iyi ilaç Boğaz’da yapılacak bir yürüyüştür” diye konuştu.

Bisiklete olan ilgisi herkesçe bilinen Çelik’in, “Bi tur versene” kitabı üzerinden bisiklet konusuna da değinilen söyleşide, “Bisiklet insanı çocukluğuna çağırıyor. Bu şehirde ne eksik diye soruyorsunuz ya şefkat problemi var burada. Hoyratlık bu şehri mahvediyor.” diyen Aydan Çelik, bisikletin hayatta kalmanızı, payandalara ihtiyaç duymadan özgüven geliştirmenizi sağladığını vurgulayarak,İstanbul’un temel problemlerinden birisinin de hoyratlık ve yabancılaşma olduğunun altını çizdi.

Kaldırım nerede?

Sokak Bizim Derneği tarafından başlatılan gerek basında gerekse de kamuoyuında yoğun ilgi ile karşılanan “Kaldırım nerede?” kampanyasının da konu edinildiği söyleşide İstanbul’a gelmeden önce hep Yeşilçam sokağını merak ettiğini belirten Aydan Çelik, sokak ile ilk karşılaştığında hayalkırıklığına uğradığını,İstanbul’a hiç gelmemiş birisinin de hep duyduğu Nişantaşı, Cihangir gibi semtleri gördüğünde benzer duyguları yaşayabileceğini belirterek, “Milyon dolarlık evler dikili ama aşağıda doğru düzgün kaldırım yok, yürüyeceğin bir yer yok. Yani böyle bir karikatürize durum var ortalıkta” şeklinde konuştu.

Sokak Bizim.org sitesinde yayınlanan röportaja buradan ulaşmanız mümkün.

(Yeşil Gazete)

Alper Tolga Akkuş
Alper Tolga Akkuşhttp://acikradyogunlugu.wordpress.com/
Anavarza’da doğdu. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nü bitirdikten sonra ismi lazım değil uluslararası bir bankada 12 yıl çalıştı. Bedensel engelinin kendisine sağladığı SGK imkanlarını kullanarak 2011 Kasım’ında emekli oldu ve asıl mesleğine kesin dönüş yaptı. Yeşil Gazete’yi yemyeşil yapmak gibi bir görevi kendisine misyon edinmiştir. Adanalıdır, Galatasaraylıdır, Türkiye’de yaşamaktadır ve bu üç mucizeyi allahın kendisine bir lütfu saymaktadır. [email protected]

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim krizi ve su stresi uluslararası çatışmaların çıkması riskini artırıyor

Su stresi ülke içi gerginliklere ve sınırları aşan su kaynaklarını paylaşan ülkeler arasında çatışmalara yol açıyor.

Cebeci’deki taş ocağı protestosuna polis müdahalesi: Beş kişi gözaltına alındı

Sultangazi'de yaşayanlar için sağlık tehdidi oluşturan Cebeci Taş Ocağı'nın kapatılmasını isteyen yurttaşlara polis müdahale etti. Yurttaşlar 'Tozdan ölmek istemiyoruz' diyerek madene doğru yürürken polis engeliyle karşılaştı. Beş kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Malatya’daki tarihi taş köprü için yıkma tehdidi: ‘Cinayetle eşdeğer’

Malatya'daki taş köprünün tek ayağının hasar görmesi sonrası yıkılmasının gündeme alınması bölgede tepki çekti. Yurttaşlar köprünün yıkılması yerine korunarak restore edilmesi gerektiğini savunuyor.

Karaburun’da depolamalı güneş enerji santraline tepki: Zeytin ve naranciye ağaçlarımız tehdit altında

Karaburun, Küçükbahçe'de yapılması planlanan depolamalı güneş enerji santrali projesinin 3 Eylül'de yapılacak halkın katılımı toplantısı öncesinde, bölge sakinleri değerli habitatlarını, meralarını, zeytin ve narenciye ağaçlarını göstererek projeyi istemediklerini söyledi.

‘Avrupa’da sıcaklık kaynaklı ölümler 70 yıl içinde üç katına çıkabilir’

Yeni bir araştırmaya göre, küresel sıcaklık artışı 3 derece ile sınırlandırılsa dahi önlemler alınmazsa yüzyıl sonuna kadar 55 bin ek can kaybı meydana gelebilir. Güney Avrupa en büyük risk altında.

EN ÇOK OKUNANLAR