Sivil Toplum

Ay Tanrıçası Hekate bulundu

0

2 bin 500 yıllık Lagina Antik Kenti‘nde Ay Tanrıçası Hekate‘nin cehennem yolundaki kayık üzerinde tasvir edilmiş heykelciği bulundu.

Muğla’nın Yatağan İlçesi’ne bağlı Turgut Beldesi’nde bulunan 2 bin 500 yıllık Lagina antik kentinde bu yıl Ağustos ayında başlayan kazı çalışmaları Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Tırpan başkanlığında sürdürülüyor.

Çalışmalarda, antik kentin giriş alanında rahip Menestes’in evinin bulunduğu bölgede Ay Tanrıçası Hekate’nin kayık üzerindeki heykelciliği bulundu. Elindeki meşale kırbaç, anahtar ve üç başlı köpeği Kerbelos ile cennet ve cehennemin bekçiliğini yapan Tanrıça Hekate, ölülerin ruhlarını elindeki meşale ile öteki dünyaya Cehennem kayıkçısı Cheron ile taşır. Üç Başlı Ay tanrıçası olarak da anılan Hekate’nin, denizlerin, yeryüzünün ve cehennemin hakimi olduğuna inanılıyor. Roma döneminde de Hekate, cadıların önderi olarak kabul ediliyor.

Lagina Kazı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Tırpan, bronz Hekate heykelciğin ekipte heyecan yarattığını belirtirken, 1993 yılından bu yana devam eden kazılarda ilk defa bu kadar değerli bir eserin ortaya çıkarıldığını söyledi.

Prof. Dr. Tırpan, “Rahip Menestes, antik kent giriş alanı olan Propylios’u koruduğu için Hekate’nin bronz heykelciğinin ona hediye edildiğini düşünüyoruz. Hekate 2 bin 200 yıl önce elinde meşale ile ölülerin ruhlarını öteki dünyada taşıyarak, yer gösterir. Cehennem kayıkçısı Cheron ile ölülerin ruhları cennete taşınır. Hekate’yi diğer tanrılardan ayıran bir diğer özellik ise denizlerin, yeryüzünün ve cehennemin hakimi olan bir tanrıça olmasıdır. Lagina Antik Kenti de ay tanrıçası Hekate için yapılmıştır. Çünkü Türkiye’de Lagina, ayın en iyi doğduğu yerdir. Lagina’da en iyi şekilde ortaya çıkan dolunay ayrıca Hekate’nin doğum günüdür” dedi. (Ajanslar)

More in Sivil Toplum

You may also like

Comments

Comments are closed.