EnerjiManşet

AXA’dan, “İklim değişikliğini durdurmak için kömür yatırımlarından vazgeçiyoruz” açıklaması

0

The Guardian‘da çevre muhabiri Fiona Harvey imzası ile yayınlanan haberi Yeşil Gazete gönüllü çevirmeni Hilal Işık‘ın çevirisi ile paylaşıyoruz

* * *

Sigorta şirketi 350 milyon poundu kömür şirketlerinden alıp yeşil teknolojilere yatırımı üç kat artırmayı hedefliyor.

Sigorta şirketi Axa, iklim değişikliği konusunda sigorta sektöründeki uzun vadeli endişeleri yansıtan bir hareket olarak, yaklaşık 500 milyon avro (355 milyon pound) değerindeki kömür yatırımını portfolyosundan çıkaracağını ifade etti.

30

Şirket 2020 yılına kadar yeşil teknoloji ve hizmetlere yapacağı yatırımı üç katına çıkararak 3milyar avrodan fazlasına ulaşacaklarını ve iklim değişikliğinin yatırımlar üzerindeki riskleri hakkında yatırımcıları daha çok bilgilendireceklerinin sözünü verdi.

AXA Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Henri de Castries şirketin sorumluluğunun, dünyanın iklim değişikliğinin en kötü sonuçlarından kaçınmak için sanayi öncesi seviyelerin üzerinde 2oC ‘den daha yüksek bir ısınmadan kaçınması gerektiğine yönelik güncel bilimsel öneriyi baz alarak şirket ortaklarına ve sigortalılarına bu kararı yaptırımda bulunmak olduğunu dile getirdi. Castries, uzun vadeli kurumsal yatırımcı olarak karbonu bir risk olarak değerlendirmek ve küresel enerji geçişine eşlik etmenin üzerlerine düşen sorumluluk olduğunu ve bugün kömür yakarak elde edilen enerjinin 2C altında kalma hedefine ulaşılmasını en büyük engellerinden biri olduğunu belirtti.

Castries ayrıca, “Bu sebeplerden ötürü Axa, kömürle ilgili faaliyetlere en fazla maruz kalan şirketleri elden çıkarmaya karar verdi. Ancak bu karar yalnızca “içten yönetilen varlıklara”  uygulanabilir” diye ekledi.

Şirket, cirosunun yarısından fazlasını kömür madenciliğinden sağlayan madenleri ve enerjisinin yarısını kömür santrallerinden sağlayan elektrik santrallerini portföylerinde çıkaracaklarını ve gelecekte buralara yatırım yapmaktan kaçınacaklarını ifade etti.

İhtar sebebiyle kısmi elden çıkarma işlemi uzman veri sağlayıcılarının belirleyeceği şirketleri içerecek ve yeni yatırım kriteri “diğer yoğun-karbon endüstrilerin veya maruz kalma verilerinin güvenilirliği yetersiz olan kömür ile ilişkili diğer işletmeler için genişletilmeyecek.

Fosil yakıt yatırımlarına sahip şirketler, iklim değişikliği riskine maruz kaldıklarının ifşa edilmesi sebebiyle son yıllarda büyük baskı altında kaldı. The Guardian’ın “Yeryüzünde tut (Keep it in the ground) kampanyası” fosil yakıt yatırımlarına dikkat çekerken Wellcome Trust ile Bill ve Melinda Gates Vakfı’nı fosil yakıt varlıklarından vazgeçmeye çağırdı.

Birleşmiş Milletler’in İklim değişikliği konusundaki en üst yetkilisi Christiana Figueres, Hükümetlerin emisyonların azaltılması konusunda yön vermesi gerektiğini ancak özel sektörün değişimin öncüsü olması gerektiğini ifade etti.

Fransa Başkanı François Hollande, bu hafta Paris’te özel sektör ve iklim değişikliği konulu konferansta, kısmi elden çıkarmada emeklilik fonlarının fosil yakıt varlıklarından kaynaklanan riskleri konusunda baskı yaptı. Önümüzdeki Aralık ayında dünya devletleri Paris’te bir araya gelerek bilim adamlarının küresel ısınmanın yıkıcı ve geri dönüşümsüz  bir hale gelmemesi için öne sürdüğü şekilde, 2C eşiği içinde kalan bir bakış açısıyla gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerden seragazı etkisi yaratan gaz emisyonunu kısıtlamaları yönünde teminat alarak iklim değişikliği ile ilgili yeni küresel anlaşmayı oluşturacaklar.

Haberin İngilizce Orijinali

Haber: Fiona Harvey

Yeşil Gazete için çeviren: Hilal Işık

(Yeşil Gazete, The Guardian)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.