DünyaManşet

Avusturya Başbakanı Kern: Türkiye ile müzakereler durdurulsun

0

Avusturya Başbakanı Christian Kern, AB’nin Türkiye ile yürüttüğü tam üyelik müzakerelerini durdurmasını istedi. Kern, müzakerelerin “diplomatik bir hayal” olduğunu savundu.

66

Avusturya Başbakanı Christian Kern, dün akşam televizyonu ORF’te katıldığı bir programda Türkiye ile ilgili açıklamalar yaptı. Türkiye ile yürütülen üyelik müzakelerinin “diplomatik bir hayal” olduğunu ve durdurdulması gerektiğini ileri süren Kern, “Üyeliğin gerçekleşmesi için demokratik standartların yeterli olmayacağını biliyoruz” şeklinde konuştu.

Aynı zamanda Türkiye ekonomisinin de Avrupa ortalamasının gerisinde olduğunu belirten Kern, Türkiye için üyeliğin zaman zamanda mümkün görünmediğini vurguladı. AB’nin Türkiye ile işbirliğini üyelikten farklı bir yöntemle düzenlenmesini isteyen Kern, “Alternatif bir konsepte ihtiyaç var” şeklinde konuştu.

16 Eylül’deki AB Zirvesin’nde konuyu tartışmaya açacağını belirten Kern, öte yandan Türkiye’nin güvenlik ve uyum politikaları açısından önemli bir ortak olduğunu da dile getirdi. IŞİD’le mücadelede de Türkiye’nin önem taşıdığına dikkat çeken Kern, AB’nin Ankara’daki hükümetin öfkesinden korkmaması gerektiğini söyledi. Kern, “Biz Türkiye karşısında ricacı değiliz. Biz büyük yatırımcılardan biriyiz. Türk turizmi bize bağımlı ve Batı’nın ekonomik açıkları finanse ettiğini unutmamalıyız” dedi.

“Türkiye AB’siz iflasa sürüklenir”

Avusturya Başbakanı Kern, Türkiye’nin AB’ye Türk vatandaşlarına ekim ayından itibaren vize muafiyeti sağlanmaması halinde, mülteci anlaşmasının iptal edileceği yönündeki ültimatomuna ilişkin de sert açıklamalar yapmıştı.

“Türkiye’nin bu tehditlerle bizim gözümüzü korkutmasına kesinlikle izin vermemeliyiz” diyen Kern, AB’nin Türkiye’ye muhtaç durumda olduğunu ancak Türkiye’nin de ekonomik olarak AB’ye ihtiyacı olduğunu savunmuştu. Kern, Türkiye’nin AB olmadan bir iflasa sürükleneceğini ve Türkiye’ye karşıtlık beslemediğini belirtmiş, “Erdoğan ve radikalleri eleştirdiğini; Türklerin önemli bir bölümünün Erdoğan tarafından rehin alındığını” söylemişti.

 

(Deutsche Welle Türkçe)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.