Avustralya’nın Sydney şehrinde yaşanan sel sebebiyle 50 bin kişi için tahliye çağrısı yapıldı.
Ülke bu yıl iki kez sel tehdidiyle karşı karşıya kaldı. 50 bin kişiye tahliye çağrısı yapılan ülkenin doğu kıyısında bugün de sağanak yağmur hakimdi.

Reuters’in aktardığına göre; nehirlerin tehlike seviyesini aşmasının ardından Sydney’de sel krizi yoğunlaştı. Federal hükümetin doğal afet ilan ettiği sellerden etkilenen vatandaşlar için acil durum fon desteği verileceği duyuruldu.
Meteoroloji tarafından bazı bölgelere üç gün içinde bir yıllık yağmur düştüğü belirtilirken yağışın bugün hafifleyeceği aktarıldı.

2 Temmuz’dan bu yana ülke 800 mm yağmur alırken ülkenin yıllık ortalaması ise bunun oldukça altında: 500 mm.
Öte yandan nehir havzalarının çoğunun söz konusu sel felaketinin öncesinde de kapasite sınırına yakın olduğu için sel riskinin hafta boyunca devam edebileceği aktarıldı.

Ülkenin meteoroloji kurumu, Sydney’in batısındaki Windsor’da bu yılın üçüncü ve en şiddetli sel felaketinin yaşandığını bildirdi.
Avustralya Hazine Bakanı Jim Chalmers, selden kaynaklanan ekonomik etkinin önemli olacağı konusunda uyardı.
Chalmers, selin muhtemelen gıda üretimi yapılan birkaç bölgeyi sular altında bıraktığını ve bu durumun arzı etkileyerek fiyatları artıracağını ve zaten yükselen sebze ve meyve fiyatları altında sarsılan aile bütçelerini daha da zora sokacağını söyledi.

La Niña ve iklim hedefi
Avustralya’da hakim olan La Niña etkisi sebebiyle gerçekleşen sellerde bu yıl 20’nin üzerinde kişi hayatını kaybetti.
2021’de geçici bir soğuma etkisi yaratan La Niña etkisi, yükselen sıcaklıkların genel eğilimini tersine çevirmedi. 2021’deki ortalama küresel sıcaklık, sanayi öncesi seviyenin yaklaşık 1,11 (± 0,13) °C üzerindeydi.
Bilim insanlarının aşılmaması gerektiğini düşündüğü sınır ise Paris İklim Antlaşması’nda belirlendiği gibi 1,5 derece.