Avustralya, iklim değişikliğinin etkileriyle mücadele ederken aşırı sıcaklık olaylarına karşı yeni bir strateji benimseme yolunda ilerliyor. İspanya‘nın güneyindeki Sevilla şehrinin öncülük ettiği bir uygulamadan ilham alarak, ülkede sıcak dalgalarını isimlendirme fikri üzerinde duruluyor.
Guardian‘ın aktardığı yeni bir çalışmaya göre, bu uygulama, halkın aşırı sıcaklıkların getirdiği tehlikelere karşı daha bilinçli ve hazırlıklı olmasını sağlayabilir.
Rapor, ABD’deki kasırgaların isimlendirilmesini örnek göstererek, sıcak dalgalarına isim verilmesinin halkın aşırı sıcaklık olaylarına da aynı ciddiyetle yaklaşmalarına yardımcı olacağını öne sürüyor. Avustralya’daki bu yeni yaklaşım, küresel ısınmanın artan etkileriyle birlikte, ülkenin sıcak dalgalarına karşı nasıl bir strateji izleyeceğinin de bir göstergesi olacak.
Avustralyalı kar amacı gütmeyen kuruluş Renew‘un politika yöneticisi ve raporun yazarı Rob McLeod, sıcak dalgalarının ciddiyetine dikkat çekmek için Sevilla’nın izlediği yolu araştırmak üzere İspanya’ya yaptığı seyahatte edindiği tecrübeleri paylaştı.
Sevilla, 2022 yılında, halkın yüksek sıcaklıkların risklerine karşı daha fazla farkındalık kazanması için sıcak dalgalarına isim vermeye başlamıştı. 2023 yılının Haziran ve Ağustos ayları arasında Sevilla, Yago, Xenia, Wenceslao ve Vera adında dört sıcak dalgasını isimlendirdi.
McLeod, “Bunlar en az üç gün boyunca 45°C’nin üzerinde sıcaklıklara ulaşan dalgalar. Sıcak dalgalarını isimlendirmek, insanlara bu durumun ciddiyetini anlatmamızı da kolaylaştırıyor” dedi.
İspanyol şehirlerinde geliştirilen “sıcak kültürü”, insanların evlerini sabahın erken saatlerinde soğutma, günün en sıcak saatlerinde dışarıda iş yapmama, bolca sıvı tüketme ve yaşlılar, hastalar ve çocuklar gibi savunmasız vatandaşları kontrol etme gibi adımları içeriyor.
Sıcak dalgalarını isimlendirmek, küresel ısınmanın artan tehdidi karşısında toplulukların ve hükümet kurumlarının alması gereken eylemler konusunda da bir sorumluluk yaratıyor.
İspanya’daki şehir planlamacıları, kentsel ısı adası etkisini azaltma yönünde çalışmalar yaparak, beton ve tuğla gibi geçirimsiz sert yüzeylerin ısıyı depolayıp yansıtmasını engellemeye çalışıyor. Ayrıca, evlerin daha serin tutulması için dönüşüm programları ve aşırı sıcaklık olayları sırasında sağlık ekipleri ile birlikte “serinleme merkezleri” kurma gibi önlemler de alınıyor.
McLeod, “Sıcak dalgaları, Avustralya’da diğer doğal tehlikelerden daha fazla insanın ölümüne neden olmuştur” diyerek, sıcak hava dalgalarının ciddiyetine vurgu yapıyor. Avustralya Meteoroloji Bürosu da zaten şiddetli ve aşırı sıcak dalgaları için bir uyarı sistemi oluşturmuş durumda. Bu sistem, bir bölgede o mevsim için beklenenden çok daha yüksek gündüz ve gece sıcaklıklarının en az üç gün sürdüğü dönemler için tasarlanmış.
McLeod ayrıca, Avustralya’nın sıcak dalgalarından etkilenen kişiler arasındaki eşitsizliğe de dikkat çekti.
Daha yoksul hanelerin, klima ya da izolasyon için daha az para harcayabildiği için sıcak dalgalarından orantısız bir şekilde etkilendiğini belirtti: “Enerji yoksulluğu ve aşırı sıcağa karşı savunmasızlık, Avustralya’nın iklim adaptasyon politikasının merkezinde olmalı.”
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…