DünyaKadınManşet

Avustralya Parlamentosu’nda çalışan her üç kişiden birinin cinsel tacize uğradığı raporlandı

0

Avustralya‘da bir kadının 2019’da bakan ofisinde tecavüze uğradığını açıklamasının ardından başlatılan süreçte hazırlanan rapor tamamlandı. 1723 kişiyle görüşülen rapora göre federal parlamentoda çalışan her üç kişiden biri cinsel tacize uğradı. Başbakan, 27 önerinin yer aldığı raporla ilgili “Sorumluluklarımızı yerine getireceğiz” dedi.

Cinsiyet Ayrımcılığı Komisyonu üyesi Kate Jenkins, parlamento binasındaki çalışma kültürüyle ilgili olarak çoğunluğu kadınlar, eski politikacılar ve çalışanlardan oluşan 1723 kişiyle görüşülerek kapsamlı ve bağımsız bir rapor hazırladıklarını açıkladı.

‘Güç dengesizliği ve gücün kötüye kullanımı’

Elde ettikleri verilere göre, parlamentoda çalışan her üç kişiden birinin ‘orada çalışırken bir tür cinsel tacize uğradığını’ söyleyen Jenkins, parlamentonun ülkenin en önde gelen kurumlarından biri olarak diğer çalışma ortamlarının standartlarını belirlemesi gerektiğini vurguladı.

Jenkins,‘‘Parlamento Avustralyalıların gururla baktığı bir yer olmalı dedi.

Parlamentodakiler arasında güç dengesizliğinin ve gücün kötüye kullanımının zorbalık, cinsel taciz ve cinsel saldırının başlıca itici güçlerinden olduğunu ortaya çıkarttıklarını belirten parlamenter,  “Bu tür deneyimler, bireyler ve ekipleri için bir yıkım izi bırakıyor ve milletimizin aleyhine parlamentomuzun performansını baltalıyor” diye konuştu.

Parlamento üyelerinin doğrudan bir işvereni olmadığı için, ülke yasalarına göre “görevi kötüye kullananları” cezalandırmak mümkün olmuyor. Milletvekilleri ayrıca kendi çalışanlarını işe almaktan ve yönetmekten sorumlu ve onları işten çıkarmak için geniş yetkilere sahip. Bu da güvencesiz bir işyeri yaratıyor. 

Eski bir meclis üyesi olan Griffith Üniversitesi‘nde hukuk profesörü olan Susan Harris Rimmer, raporun bulgularını “utanç verici, ancak gerçekleri yansıtan bir tablo” olarak nitelendirdi.

‘Genç kadınların taze etten farkı yok’

Rapor hazırlanırken görüşülen kadınlardan biri parlamentoda çalışmayı dokuz yaşındaki yaramaz erkek çocuklarının oyun oynadığı okul kampına benzetti. Parlamentoyu çalıştığı en cinsiyetçi yer olarak gören kadın, erkeklerin bu hareketlerinin prim yaptığını anlattı, “Genç kadınlara, özellikle parlamentoya gelen medya danışmanlarına, yaşı daha genç olan kadınlara taze et gözüyle bakılıyordu” dedi.

Bir diğer kadın çalışan da “Hiçbir şey düşünmeyen, hevesli erkek politikacılar sizi tutmak, öpmek, yukarı kaldırmak, size dokunmak, okşamak, görünüşle ilgili yorumlarda bulunmaktan çekinmiyor” ifadesini kullandı.

Parlamento çalışanı Brittany Higgins’in 2019’da parlamento binasında bir bakanın ofisinde gece çalıştığı sırada tecavüze uğradığını açıklamasının ardından başlatılan soruşturma sonucunda yaklaşık 7 ayda hazırlanan raporda, milletvekilleri ve çalışanların güvenli ve verimli bir ortamda çalışmalarını sağlamak amacıyla yeni davranış kuralları oluşturmayı hedefleyen 28 tavsiye yer alıyor.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.