İklim KriziManşet

Avustralya’da karbon vergisi parlamentoya sunuldu

0

Avustralya Başbakanı Julia Gillard, ülkede büyük tartışma yaratan karbon vergisine ilişkin tasarıyı parlamentoya sundu.  Karbon vergisi yürürlüğe girerse, ülkede çevreyi en çok kirleten 500 şirket, çevreye saldığı her ton karbondioksit için ceza ödeyecek.

Gillard hükümetinin iklim değişikliğiyle mücadele politikalarının temelini karbon vergisi oluşturuyor. Son genel seçimde tek başına hükümet kuracak çoğunluğu kazanamayan Gillard, Yeşiller’in desteğiyle başbakan olmuştu. Karbon Vergisi yasa tasarısı da Yeşiller’in bastırmasıyla tekrar gündeme geldi.

Ancak karbon vergisine karşı çıkanlar, bunun ülkede istihdam kaybına neden olacağını ve geçim masraflarını da artıracağını öne sürüyordu. Ülkenin gayrisafi yurtiçi hasılası son çeyrekte arttı ama işsizlik son 10 ayın en yüksek düzeyinde. Avustralya’nın birçok kentinde Ağustos ayı boyunca birçok protesto gösterisi düzenlendi.  Bu protestolardan birinde yüzlerce kamyon şoförü, parlamento binasının çevresini kamyonlarla sararak Gillard’ı Yeşiller’in desteğini alabilmek için sözlerini tutmamakla suçladı.

Gillard, geçen yılki seçimlerden önce böyle bir vergiyi gündeme getirmeyeceğini söylemişti. Parlamentoda tartışmaya sunulan karbon vergisinin 1 Temmuz 2012′den itibaren yürürlüğe girmesi öngörülüyor. Tarım ve ormancılık sektörleri ise vergiden muaf tutuluyor. Çevreyi en fazla kirletenlere ceza getirilirken 2020 yılına dek ülkenin ürettiği karbondioksit miktarının 159 milyon ton azaltılması hedefleniyor. 

(BBC)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.