TürkiyeManşet

Avukatlar eylemde: Eğilmedik, eğilmeyeceğiz!

0

Hükümetin “çoklu baro” teklifi çeşitli ilerde protesto edildi. Avukatların adliye önlerinde düzenledikleri eylemlere vatandaşlar da destek verdi.

Baro başkanları bulundukları illerde perşembe gününe kadar eylemlere devam edecek, teklifin Genel Kurul’a gelmesiyle birlikte yeniden Ankara’da olacaklar.

Düğme bıraktılar

Ankara Barosu avukatları, bugün öğle saatlerinde Sıhhiye Adliyesi’nin 5’inci katında bir araya gelerek yürüdü.

Avukatlar yürüyüşün ardından adliye önünde açıklama yaptı. Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan “Biz bağımsız yargının temsilcileri olarak bu düğmeleri cübbemize dikmeyeceğiz” diyerek yere düğme bıraktı. Diğer avukatlar da onu takip ederek yere protesto amaçlı düğmeler bıraktılar.

Van Barosu Başkanı: Topluma yalan söylüyorlar

Van’da da avukatlar eylemdeydi. Van Adliyesi önünde toplanan çok sayıda avukat, ellerinde “Savunmaya dokunma”, “Yaşamı savunuyoruz”, “Savunmaya özgürlük” ve “Siyasal yargı istemiyoruz” yazılı pankart ve dövizlerle teklifi protesto etti.

Van Baro Başkanı Zülküf Uçar, tasarının avukatlık mesleğinin sorunlarını çözmek yerine, daha fazla sorunu beraberinde getireceği uyarısında bulundu. Temel hakların siyasallaşmış bir yargı sistemin parçası haline geleceğini savunan Uçar, teklifin kendileriyle görüşülmeden hazırlandığını ve görüşme taleplerinin ısrarla geri çevrildiğini hatırlattı:

TBMM’nin kapısına dayanan baro başkanlarının komisyonlarda yer almasını sağlamak yerine bizi meclis önünde taş duvara mahkum etmeye çalıştılar. Bize; “davet ettik gelmediler” diyorlar. Bunu söyleyerek aslında tamamen kendilerine bağladıkları yandaş medya ile topluma yalan söylüyorlar.

Açıklamanın ardından oturma eylemi gerçekleştiren avukatlar attıkları Türkçe ve Kürtçe sloganlarla teklifi protesto etti.

Adana’da da eylem

Adana’da da “çoklu baro” sistemine karşı avukatlar, Eski Adliye Binası önünde toplanarak basın açıklaması yaptı.

Avukatlara, Adana Tabipler Odası, Eczacılar Odası ve Emekli-Sen Adana Şubesi‘nin yanı sıra siyasi partiler ve demokratik toplum örgütleri de destek verdi.

Adana Baro Başkanı Veli Küçük yaptığı konuşmada, “paralel baroya izin vermeyeceklerini” söyledi. Çoklu baro projesinin bir FETÖ projesi olduğunu savunan Küçük, 2011 yılında ülkenin yargısını FETÖ’ye teslim edenlerin bugün aynı projeyi hayata geçirmeye çalıştıklarını ifade etti.

İstanbul, Ankara, İzmir Baroları etkilenecek

AKP ve MHP tarafından hazırlanan ve baroların bölünmesine yol açacak olan 28 maddelik “çoklu baro” teklifi dün sabaha karşı Meclis Adalet Komisyonu’ndan geçmişti.

Teklif Komisyon’da görüşüldüğü sırada, içeri girmek isteyen baro başkanları salgın gerekçesiyle içeri alınmamış, barolar üç gece dört gün Meclis’in kapısında sabahlamıştı.

Düzenlemeye göre beş binden fazla avukat bulunan illerde, asgari iki bin avukatla baro kurulabilecek. Bu hali hazırda beş binin üzerinde avukat bulunan İstanbul, Ankara ve İzmir barolarının bölünmesi anlamına geliyor.

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.